Messi porijeklom iz Dalmacije?

U “Blue Clubu”, odnosno nekadašnjoj “Liburni”, neumorni čuvar korčulanske kulturne baštine Neven Fazinić predstavio je svoju novu knjigu “Grad Korčula kroz arhivsku građu Kotarskog poglavarstva i Općine korčulanske”.

Brojnu publiku oduševili su detalji života njihovih sugrađana iz vremena prije više od 100 godina, stare fotografije na velikom platnu, a posebno priča o korčulanskoj obitelji Messi. Naučili su se Korčulani ne propuštati događaje koje organizira otočni foto-kroničar i publicist, a predstavljanje su vodili i djelatnici Arhivskog sabirnog centra Korčula-Lastovo, voditelj Tonko Barčot i arhivistkinja Maja Haraminčić Cebalo.

Jedna je priča iz gradske prošlosti posebno zanimala publiku. U ozračju Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru i poraza od Argentine za koju Hrvati, odmah nakon suca, krive nogometnog virtuoza Lionela Messija, Korčulanima je bilo zanimljivo čuti da je na prijelazu iz 19. na 20. stoljeće u njihovu gradu živjela obitelj – Messi.

– Radi se o identičnom prezimenu kojeg nosi nogometaš, ali nema konkretnih podataka koji bi potvrdili da je korčulanska obitelj povezana s argentinskom. Da je obitelj zaista postojala svjedoči i nadgrobni spomenik na groblju svetog Luke gdje je pokopana gospođa Messi čiji je suprug radio u Kotarskom poglavarstvu. Trebalo bi možda istražiti imaju li te dvije obitelji poveznicu, jer Messi je možda – Korčulanin – naglasio je Fazinić, piše Slobodna Dalmacija.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?