Pravna bitka oko Superlige: Prva odluka u korist UEFA-e

Glavni odvjetnik Europskog suda pravde ocijenio je u četvrtak da je UEFA bila u pravu kada je zaprijetila sankcioniranjem klubova na inicijativu projekta Superlige, piše hrt.hr.

Pravila nogometnih tijela UEFA-e i FIFA-e koja im daju pravo blokirati klubove da se pridruže novoj ligi i kazniti igrače koji to učine kompatibilna su s antimonopolskim zakonima EU-a, rekao je u četvrtak savjetnik europskog najvišeg suda glavni odvjetnik Athanasios Rantos.

– Pravila FIFA-e i UEFA-e prema kojima svako novo natjecanje podliježe prethodnom odobrenju kompatibilna su sa zakonom o tržišnom natjecanju EU-a, izjavio je Rantos na Sudu pravde EU (CJEU), najvišem europskom sudu.

Slučaj se odnosi na prošlogodišnji spor između UEFA-e i FIFA-e s jedne strane i Europske Superlige s druge strane koja je propala u manje od 48 sati nakon negodovanja navijača, vlada i igrača koji su prisilili Manchester United, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham, Arsenal, Milan, Inter Milan i Atletico Madrid da se povuku. Ideju Superlige još uvijek podržavaju Real Madrid, Barcelona i Juventus. 

Iako se odluka CJEU-a ne očekuje prije početka 2023., suci često slijede zaključke nezavisnog odvjetnika.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?