Valerija Kovač o Benediktu XVI.: Zalagao se da se Crkva okrene svijetu – video

Na silvestarsko jutro vatikanska zvona oglasila su smrt pape u miru Benedikta XVI. Već je dugo bio slaba zdravlja, preminuo je u 96. godini. O životu i djelu Josepha Ratzingera, tragu koji je ostavio prije, tijekom i poslije pontifikata u emisiji HTV-a “Studio 4” govorila je Valerija Kovač s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, piše hrt.hr.

Valerija Kovač rekla je da se sada vidi što je papa Benedikt XVI. bio za svoga života i pontifikata.

– Općenito da tako poglavar Crkve ima univerzalno značenje jer je Katolička crkva rasprostranjena po cijelom svijetu. Vidimo da nema samo crkveni značaj, nego politički, međureligijski, kulturološki, teološki i znanstveni. Nakon smrti nekog čovjeka još više dolazi do izražaja. On nije bio nepoznat u Vatikanu, bio je desna ruka Ivana Pavla II. koji ga je i doveo u Vatikan. Vjerojatno je bila ideja tadašnjih kardinala da se u kontinuitetu nastavi s Ivanom Pavlom II. pa je Ratzinger možda ispao kao vrlo prikladan, a tada je bila zapažena njegova propovijed gdje kritizira suvremeni svijet i Crkvu. Govorio je i o Crkvi kao lađi koja propušta na sve strane. Zalagao se da se Crkva okrene svijetu. Vjerojatno su kardinali shvatili da, ako tako zna postaviti dijagnozu, vjerojatno će moći nešto učiniti protiv dekadencije koja polako zahvaća svijet, rekla je.

Smatra da Benedikt XVI. nije vlast prisvojio na osobni način, nego je shvatio kao dužnost.

– Moć koju je imao kao dužnost i odgovornost, iskreno je priznao sebi i drugima da više nije u stanju obnašati dužnost zbog tjelesne slabosti, ali i zbog vatikanskih razloga koje ne znamo. Znao je da će njegov čin odreknuća uzdrmati temelje dotadašnjih struktura i prava Katoličke crkve, rekla je.

Više pogledajte u videu: 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?