Što znači Šengen za Hercegovinu: Ova fotografija pokazuje kakvo je stanje na Bijači

Ogromne gužve su primjetne na graničnim prijelazima iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, a jedan od najprometnijih prijelaza u Hercegovini je onaj na Bijači/Nova Sela gdje ljudi čekaju u autima da uđu u Hrvatsku.

Kako se može vidjeti na kamerama HAK-a, na Bijači su danas velike gužve automobila koji čekaju na izlazak iz BiH, no čini se da graničari brzo rade svoj posao jer čekanja nisu duža od 30 minuta.

Međutim, mediji su se već raspisali o gužvama i na drugim graničnim prijelazima.

Tako je ekipa BHRT-a, izvještavajući o tome kako je Republika Hrvatska ušla prvog siječnja u šengenski prostor, navela kako će za prijevoznike robe iz Bosne i Hercegovine to stvoriti nove teškoće, jer će se zbog primjene šengenskih pravila dodatno pooštriti kontrola na graničnim prijelazima prilikom ulasku u Hrvatsku.

Kada je ekipa BHRT-a posjetila granični prijelaz Gradiška, izvijestili su da tamo vlada kolaps. Kolona vozila koja je čekala da izađe iz BiH bila je duga nekoliko kilometara. Putnički automobili su na prelazak granice čekali 4 do 5 sati, a kamioni dvostruko duže.

Ulazak Hrvatske u zonu Schengena za domaće prevoznike znači još duža čekanja na prijelazima, dodatne troškove i gubitke, a Nikola Grbić iz Udruge prijevoznika za unutarnji i međunarodni promet RS-a kazao je kako se šoferi trebaju dobro naoružati strpljenjem.

„Očekuju nas ogromni problemi, kako u poslovanju, tako u svakom vidu. Problem ogroman će biti. Zbog takvog čekanja na graničnim prijelazima u protekle tri godine napustilo nas je 5,5 tisuća profesionalnih vozača. Otišlo je preko 1300 prijevozničkih tvrtki. Upravo zbog tog problema. Onda možemo očekivati što će se dogoditi u narednom razdoblju“, rekao je Grbić.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?