Vlada zaprijetila intervencijom protiv onih koji su neopravdano podignuli cijene

Za sada se neće donositi i provoditi mjere protiv onih koji su iskoristili prelazak na euro i neopravdano podignuli cijene. Snažna Vladina intervencija slijedit će ako ih ne vrate na razinu iz posljednjeg dana prošle godine. Trebao bi se pojačati nadzor gospodarskih subjekata kako bi se prikupile točne informacije o kretanju cijena, piše hrt.hr.

Prvih gotovo 200 inspekcijskih nalaza pokazuje da je u trgovinama zabilježeno poskupljenje pojedinih artikala od 3 do 19 posto – ponajprije čokolade, pekarskih proizvoda, piva, maslaca, kiselog vrhnja, toaletnog papira i kave. U stotinjak nadzora u uslužnim djelatnostima – posebice u frizerskim te njege i uljepšavanja tijela, kao i parkiranju – u sedamnaest slučajeva utvrđeno je povećanje cijena od 10 do čak 80 posto. Turistički inspektori, pak, proteklih dana proveli su više od 150 nadzora te su u trećini slučajeva utvrdili poskupljenje ugostiteljskih usluga od 1 do 10 posto.

Kada inspekcija utvrdi razloge povećanja cijena, i ako je to neopravdano, u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, poduzet će se propisane mjere.

Većina poslovnih subjekata uskladila je cijene prema propisima, kaže premijer, no svi svjedočimo i mnogim primjerima podizanja cijena 1. siječnja.

– To je neopravdano, čisto profiterstvo. Lov u mutnome pojedinih poslovnih subjekata, bez opravdanja i Vlada će se snažno suprotstaviti. I zato ovaj zaključak ide za tim da pozovemo sve gospodarske subjekte da revidiraju odmah svoje cijene i vrate ih na prije 1. siječnja, na kraj prosinca, da zadužimo sve državne resore da pojačaju nadzor gospodarskih subjekata, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Opravdanja za poskupljenja baš u trenutku uvođenja eura, ne može i neće biti, jasan je premijer.

– Nema tog inputa koji je narastao toliko od 31.12. do 2.1. da se moralo dignut cijene. Što je to naraslo, koji su to imputi narasli toliko ako je regulirana cijena struje, cijena plina, cijena naftnih derivata, što je to naraslo?? nema opravdanja, rekao je premijer.

Inspekcije su na terenu u posljednih 48 sati već provele 350 nadzora, a utvrđena su poskupljenja u prosjeku oko 30 posto. Još se treba utvrditi koja su od njih opravdana, a koja neopravdana. Kazne mogu biti do 26 i pol tisuća eura za pravne osobe.

– Ne možete dizat cijenu samo zato što se vama cijena diže. Pa imali ste jedan trgovački lanac, da ga sad ovdje ne navodim, gdje vam je vino bilo 40 kuna, a preko noći 79 kuna. Mene zanima koji je to trošak u ovoj državi da je netko 100 posto artiklu digao cijenu. Pa to je jako neozbiljno, znate prema kome, ne samo prema Vladi koja je dala ruku gospodarstvu i trgovcima, nego prema hrvatskom potrošaču, rekao je Andrija Mikulić, glavni državni inspektor.

Ako netko sam ne vrati cijene na one koje su vrijedile 31. prosinca, doći će mu jedna od mnogobrojnih državnih inspekcija, a to im onda, kaže ministar Filipović – nikako neće biti dobro.

– Iako ja vjerujem da će svatko tko je razuman se pridržavat ovog zaključka, to ne isključuje da ćemo mi u razdoblju koje je ispred nas povlačiti još drugih poteza koji se mogu odnositi na zamrzavanje širokog spektra proizvoda, koji se mogu odnositi na ukidanje subvencija koje se odnose na struju, koja se mogu odnositi čak i na uvođenje nekakvih drugačijih poreznih opterećenja, rekao Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Vlada je, kaže Filipović, dosada djelovala u dobroj vjeri, ali ovaj današnji Zaključak itekako je obvezujući za svakog poduzetnika te smatra da se nitko neće usuditi ne poštovati zaključke Vlade Republike Hrvatske.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?