Alkoholizam je teško samodijagnosticirati; među ovisnicima je sve više žena

U Hrvatskoj se sretan trenutak redovito poprati “kapljicom”, a onaj nesretan često i s nešto više njih. Pijenje alkoholnih pića je društveno prihvatljivo i upravo zbog toga je teško odrediti koja je čašica ona zbog koje se treba zabrinuti, piše hrt.hr.

Teško je samodijagnosticirati, rekao je specijalist psihijatrije Ante Bagarić sa Zavoda za liječenje ovisnosti u Klinici Vrapče. Napominje da one žene koje piju svaki dan dva pića i muškarci koji piju svaki dan tri pića za nekoliko mjeseci će postati ovisnici. Smatra da je nerealno očekivati da će ljudi prihvatiti poruku o tome da nikada ne piju alkohol, već da je puno bolje reći im, ako već piju, neka pokušaju svaki mjesec napraviti pauzu od 5, 10 ili 15 dana kada ne piju.

Alkoholizam je vodeća ovisnost, a Hrvatska broji oko 250.000 ovisnika o alkoholu. Iako muškarci čine veliku većinu, zanimljivo je da je među alkoholičarima sve više žena.

– Poremećaj se kod žena puno brže razvija u odnosu na muškarce. Nažalost ženama je potrebno duže vrijeme da prihvate problem, puno teže se odlučuju na liječenje i više su, na neki način, osuđivane, tvrdi Bagarić.

Psihijatar Ante Bagarić
Foto: HRT / HTV

Na Vrapču su za vrijeme pandemije proveli online istraživanje koje je pokazalo da su mnogi zbog te prolongirane stresne situacije češće posezali za psihoaktivnim tvarima pa tako i alkoholom.

– Rezultati našeg istraživanja, koje je bilo online istraživanje, pokazalo je da osobe koje su i prije početka pandemije konzumirale alkohol, još su više povećale konzumaciju. Također imali smo i neke osjetljive skupine koje su pojačano konzumirale alkohol. To su bile osobe koje su preboljele COVID-19, visoko obrazovane osobe, kao i osobe koje su već od prije imale nekakve psihičke smetnje. Jedna stvar koja je bila jako zanimljiva u našem istraživanju, da oni koji su bili u braku, u nekakvoj zajednici, zapravo u partnerskom odnosu, su također povećali konzumaciju alkohola, navodi Zrinka Kovačić Petrović.

Bagarić: Alkoholizam je pokušaj samoizlječenja 

Među ostalim alkohol mnogima služi i kao sredstvo za samoliječenje. Njime kratkotrajno uklanjaju simptome anksioznosti i depresije. Nažalost simptomi se već nekoliko sati nakon konzumacije vrate i to jači nego su bili u početku.

– Alkoholizam nije slabost volje, nije psihopatija, nije hedonizam, nego je alkoholizam pokušaj samoizlječenja. Tko je bio depresivan kad sad se u tri sata napije večeras kad se otrijezni u 12 ili ujutro u šest, bit će ponovo jednako depresivan i još malo depresivniji i onda kreće taj začarani krug, kaže Ante Bagarić.

– Radi se o teškom poremećaju mozga gdje osoba ima i kognitivne i ponašajne i fizičke smetnje. Zapravo ono što je suština s ovog psihološkog aspekta je da je osoba izgubila kontrolu, ne samo nad uzimanjem alkohola, nad samim pićem, to je zapravo sekundarna priča. Izgubila je kontrolu nad svojim životom, tvrdi Zrinka Kovačić Petrović.

Iako je do nedavno psihijatrija vjerovala u krilaticu “Jednom ovisnik, uvijek ovisnik“, na Zavodu za liječenje ovisnosti klinke za psihijatriju Vrapče danas tvrde drugačije.

– Jedna važna poruka svim ovisnicima, izlječenje je, potpuno izlječenje je moguće. Možete se izliječiti, možete funkcionirati daleko bolje, nego ste funkcionirali prije ovisnosti, poručuje psihijatar Ante Bagarić.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?