Mađarska i Italija donijele oštre zakone u upotrebi insekata u prehrani – proizvodi moraju biti jasno označeni i odvojeni

Mađarska je donijela stroža pravila protiv potencijalne skrivene insektifikacije hrane. Ministar poljoprivrede István Nagy objavio je na svojim društvenim mrežama da sada zahtijevaju da hrana koja sadrži proteine ​​insekata nosi oznaku “Upozorenje! Hrana koja sadrži bjelančevine insekata” i mora biti izložena odvojeno od ostalih proizvoda.

Ministar je naglasio da vlada želi zaštititi mađarske potrošače od hrane koja sadrži bjelančevine kukaca odobrene od strane Bruxellesa u Europskoj uniji (EU) strogim označavanjem proizvoda i pravilima o odvajanju, piše rairfoundation.com, prenosi narod.hr.

Mađarska je bila jedina država članica koja nije podržala namjeru EU da dopusti da se insekti prodaju kao hrana i sastojci hrane u EU.

EU ruši bogatu gastronomsku tradiciju

Dodao je da Europska komisija dovodi u rizik našu bogatu gastronomsku tradiciju i prehrambene navike. Zbog toga je Ministarstvo poljoprivrede donijelo izmjene i dopune Uredbe o označavanju hrane kako bi se potrošačima pružile točne informacije.

Proizvodi koji sadrže proteine ​​insekata bit će jasno prepoznatljivi i odvojeni na policama trgovina.

Nesukladna pakiranja i naljepnice smiju se koristiti tri mjeseca, a proizvodi s takvim pakiranjem ili naljepnicama mogu ostati na tržištu najdulje tri mjeseca. István Nagy također je istaknuo da se neće izricati novčane kazne za nepoštivanje izmijenjene Uredbe tijekom 90 dana.

Italija zabranjuje brašno od kukaca u svojoj čuvenoj tjestenini

Italija je zabranila brašno od kukaca u svojoj tjestenini, piše The Times. “Sve veća upotreba u kuhanju brašna od cvrčaka, skakavaca i ličinki insekata naišla je na žestoko protivljenje u Italiji, gdje vlada zabranjuje njegovu upotrebu u pizzama i tjestenini te ga izdvaja na police supermarketa.”

U znak straha da bi kukci mogli biti povezani s talijanskom kuhinjom, tri vladina ministra sazvala su konferenciju za novinare u Rimu kako bi najavila četiri dekreta usmjerena na suzbijanje toga. “U osnovi, ovo se brašno ne miješa s hranom proizvedenom u Italiji”, rekao je ministar poljoprivrede Francesco Lollobrigida

EU je već odobrila hranu od cvrčaka, skakavaca i ličinke zlatice. U siječnju su na popis dodane ličinke crva brašnara. Međutim, sva četiri kukca navedena su u talijanskim dekretima, koji zahtijevaju da svi proizvodi koji ih sadrže budu označeni velikim slovima i izloženi odvojeno od druge hrane.

“Tko god želi jesti ove proizvode može, ali oni koji ne žele, a pretpostavljam da će to biti većina Talijana, moći će birati”, rekao je Lollobrigida.

Orazio Schillaci, ministar zdravstva, rekao je da će zakon također zabraniti korištenje brašna od insekata u “tipičnim” talijanskim proizvodima poput pizze i tjestenine.

U daljnjem pokušaju promoviranja talijanske hrane, vlada je u četvrtak najavila da će predložiti uvrštenje talijanske kuhinje na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?