Istraživanje pokazalo da oko polovica žena radi pobačaj pod pritiskom okoline

Od žena koje se odluče na pobačaj, svaka druga žena je pod “snažnim” ili “vrlo snažnim” pritiskom da učini pobačaj, pokazuje to istraživanje IMAS-a koje je zatražila austrijske građanska inicijativa za obitelj #fairanderen, prenosi Glaube. Istraživači su ispitali više od 1000 Austrijanaca o neplaniranim trudnoćama i pobačajima.

75 posto ispitanika navodi da je sve veći društveni pritisak na parove da se izvrši pobačaj kada je nerođenom djetetu dijagnosticiran invaliditet. Gotovo 23 % ispitanika ima poznanike koji su napravili pobačaj, od toga 51 % smatra da je obiteljsko okruženje ili partner trudnice vršio jak pritisak da se trudnica odluči na pobačaj, izvještava Idea Schweiz.

Petra Plonner, predsjednica #fairanderen, nije iznenađena ovakvim ishodom. “Pritisak na žene često je ogroman. Više se ne radi o tome da se rađa što više djece već o njihovu pobačaju.”

Predsjednica Austrijskog društva za pedijatriju i adolescentnu medicinu, prof. Daniela Karall (Innsbruck), rekla je da je neshvatljivo da još uvijek nema pouzdanih podataka o pobačajima u Austriji: “Postoji mnogo dezinformacija o toj temi i s procijenjenih 30 000 pobačaja godišnje, ne možemo si dopustiti da pogledamo u drugu stranu.” Hitno su potrebni statistički podaci i istraživanje motiva o pobačaju kako bismo mogli pružiti ciljanu i bolju pomoć.

Uobičajena rečenica: “Odluka je isključivo vaša – prekid trudnoće ili dijete”  s eksplicitnim imenovanjem samoodlučivanja  često dovodi do suprotnog: trudnice  ostaju same. „Na njima je, u najvećem stupnju preopterećenja, sav teret odluke“ primjećuje Margit Haider, voditeljica Odjela za odrasle i obitelj biskupije Innsbruck.

77 posto austrijskog stanovništva željelo bi bolju podršku ženama koje su trudne da bi se odlučile za život djeteta, piše Glaube. 84 posto željelo bi više potpore za parove čijoj je bebi dijagnosticiran invaliditet. 80 posto ispitanika zalaže se za uvođenje razdoblja za razmišljanje za žene koje žele pobaciti.

”Uvjeren sam da bi dijete danas bilo živo da sam preuzeo odgovornost”

Kršćanska pro-life organizacije Kaleb apelira na muškarce koji su spriječili pobačaj trebali bi javno podijeliti svoja iskustva. “Želimo pokazati da muškarci preuzimaju odgovornost za svoje pogreške, za život i obitelj”, piše organizacija na svojoj web-stranici. Ne želimo šutjeti o optužbama na račun žena koje ne vide izlaz, a zapravo su ih njihovi muževi doveli u tu dilemu tjerajući partnericu da bira između njih ili bebe, piše ova organizacija.

U tu svrhu organizacija poziva muškarce da pošalju video u kojem svjedoče o svojim iskustvima.

Thomas Schulte, pokretač kampanje “Muškarci govore o pobačaju”, kaže za Ideu da suočavanje s vlastitom prošlošću može dovesti do spoznaje, iscjeljenja i oprosta. Govori iz iskustva jer je prije 30 godina natjerao svoju partnericu na pobačaj. ”Uvjeren sam da bi dijete danas bilo živo da sam preuzeo odgovornost”, kaže.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?