Stota obljetnica rođenja velikog redatelja Koste Spaića

U predvorju Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu obilježena je stota obljetnica rođenja našeg velikog redatelja i pedagoga Koste Spaića. Tijekom bogatog radnog vijeka na scenu je postavio mnoge danas antologijske dramske i operne predstave te odgojio generacije mladih kazališnih umjetnika, piše hrt.hr.

U zagrebačkom HNK Kosta Spaić počeo je karijeru kao asistent režije. Ubrzo se dokazao kao redatelj opere. Na toj je pozornici postavio svoju posljednju predstavu, iako premijeru 1994. nije dočekao.

– Naime, on je umirao u trenucima dok smo mi imali premijeru. Bio je u bolnici i ono što je isto važno za istaknuti bio je intendant ove kuće od 1975. – 1978. godine. On je unutrašnje ustrojstvo kazališta napravio takvim kakvo ono danas jest, izjavila je dramaturginja Sanja Ivić.

Režirao je diljem svijeta. Od glasovitog teatra Olympica u Vicenzi do Dallasa. Najviše u švicarskom Baselu, u kojemu mu je sredinom 70-ih ponuđeno mjesto intendanta novog baselskog teatra.

– Moj je tata rekao ovako, meni je odgovorio: Što se mene tiče kulturna politika Basela i baselske kazališne kuće, mene se tiče Zagreb i zagrebačka kazališna kuća, izjavila je Sandra Spaić, kći Koste Spaića.

Volio je megapredstave s više od 50 glumaca. Zahvaljujući njemu, ističe Branka Cvitković, nakon trogodišnjeg angažmana primljena je u stalni ansambl HNK.

– Bio je moj prvi intendant, i to prvi koji mi je dao angažman. Svaki rad s profesorom Spaićem je zapravo bio pandan, kao da ste još jedanput upisali studij glume, izjavila je glumica Branka Cvitković.

Kosta Spaić bio je na čelu Dubrovačkih ljetnih igara i direktor Gavelle.

Kao profesor odgojio je niz izvrsnih redatelja, ali i glumaca.

– On je bio režiser koji kad bi obavio svoj posao bi otišao iz kazališta, nije se družio, nije silazio u birtiju, ne, on je bio onako režiser gospodin, istaknula je Sanja Ivić.

– Imao je i izvrsne vizualizacije tako da su njegove predstave u najboljem smislu bile veličanstveni spektakl, kazao je Boris Senker, teatrolog, kritičar i književnik.

Profesionalni život, naime, počeo je u orkestru Radija Zagreb, danas HRT-a, a za sebe je često znao reći: glazbenik po struci, romanist i lingvist po naobrazbi, kazališni redatelj po zvanju, humanist po uvjerenju.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?