Diljem Hrvatske održan 16. Dan mimoza

Šesnaesti hrvatski Dan mimoza, nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, prigodnim je programom obilježen na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića. Uz cvjetove mimoze dijelili su se edukativni materijale o prevenciji i cijepljenju protiv HPV-a, piše hrt.hr.

U Osijeku održan Dan mimoza  

Rak vrata maternice bolest je od koje, zahvaljujući današnjim mogućnostima u medicini, ne bi teoretski smjela oboljeti ni umrijeti nijedna žena – poručuju stručnjaci.

– Ovo je bolest za koju znamo, rijetka maligna bolest za koju znamo tko je odgovorni krivac, cijepljenjem ih možemo zaštiti, a redovnitim preventivnim pregledima otkriti ovu bolest u onoj fazi kada ona nije ubojita, rekao je dr. med./koordinator Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka vrata maternice za OBŽ Nikola Kraljik. 

– Sad se to individualno dosta dobro liječi. Jedna moja pacijentica koja je imala klinički karcinom evo živa hoda po gradu, kazao je dr. med./spec. ginekolog, Siniša Matković. 

Nažalost, statistika je poražavajuća. U Osječko-baranjskoj županiji prošle je godine umrlo devet, a godinu prije 12 žena. Prije COVID-a ti su brojevi bili znatno manji. Stoga su ovakve akcije važne. 

– Prevencija je važna u bilo kojoj dijagnozi. Tako da pokušavamo probuditi one koji spavaju i da nam se pridruže u prevenciji, izjavila je Katica Andraši, članica Mammae kluba Osijek.

Znaju to i studenti medicine koji su se priključili ovoj akciji. Njome obilježavaju početak rada svoje novoosnovane studentske sekcije. 

– U ponedjeljak ćemo imati predavanje na istu temu, predavanje se zove “Recimo pa-pa karcinomu” jer nije uvijek rješenje da svi pročitamo nešto na Googleu ili internetu, da ipak od stručnjaka nešto saznamo, kazala je Anja Milobara Mandić, predsjednica studentske sekcije za ginekologiju i opstetriciju, MF Osijek.

– Žena mora upamtiti da je preventivni pregled njezina obveza prema sebi, prema obitelji, prema društvu – svetinja i mora ga raditi doživotno, dodao je Kraljik. 

Cvjetovi mimoza i ovaj su put podsjetili na nježnost i ljepotu koju imaju, kao i važnost zaštite zdravlja žena. 

Dan mimoza u Varaždinu i Čakovcu: Preventivni pregledi su važni


Radi podizanja svijesti o važnostima preventivnih pregleda, cijepljenja protiv humanog papiloma virusa koji je uzročnik raka vrata maternice te brige o vlastitom zdravlju, u Varaždinu i Čakovcu obilježen je Nacionalni dan mimoza.

Dan mimoza u Čakovcu održan je u organizaciji članica Kluba “Vita” koji okuplja žene liječene od ginekoloških tumora i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. Uz edukaciju i podjelu mimoza, organizatori su prikupljali dobrovoljne priloge namijenjene nabavi radnog stola za citološku ambulantu Županijske bolnice Čakovec.

Od ove zloćudne bolesti tijekom 2021. u Međimurskoj županiji umrle su četiri žene, dok je tijekom 2020. jedna žena oboljela od invazivnog, a 17 žena od neinvazivnog raka vrata maternice. Obilježavanje Dana mimoza u Čakovcu podržali su i međimurski župan Matija Posavec te čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

Varaždinska županija: 35 posto žena na godišnjoj razini koristi se uslugama ginekologa

U organizaciji Savjeta za zdravlje Varaždinske županije, Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, Opće bolnice Varaždin i Lige za borbu protiv raka Varaždin Dan mimoza obilježen je i u Varaždinu, a podršku akciji dala je i zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec.

– Vjerujem da će ova javnozdravstvena akcija polučiti rezultate i da će se naše žene, roditelji i naši mladi kontrolirati, cijepiti i obavljati preglede, a sve kako bi se postotak bolesti smanjio, rekla je Zagorec.

Pročelnica Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin dr. Ivana Risek kazala je da u Varaždinskoj županiji od karcinoma vrata maternice godišnje obolijeva od 10 do 12 žena, a od posljedica bolesti umire njih od 5 do 6.

Ako se i razvije invazivni karcinom vrata maternice, redoviti ginekološki pregled s papa testom otkrit će ga u ranom stadiju kada se može ne samo uspješno zaliječiti nego i uspješno liječiti, rekla je Risek.

Predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije Spomenka Kiđemet- Piskač naglasila je važnost prevencije karcinoma vrata maternice te pozvala žene da se redovito javljaju na ginekološke preglede s papa testom kako bi se najraniji stadiji ove bolesti na vrijeme otkrili.

Problem u Varaždinskoj županiji, ali i na razini cijele Hrvatske je slabo korištenje zdravstvene zaštite žena, upozorila je dr. Irena Stipešević-Rakamarić iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

– Negdje oko 35 posto žena na godišnjoj razini koristi se uslugama ginekologa, a nekih 10 tisuća, prema našim izračunima, ni nema otvoren karton, rekla je Stipešević-Rakamarić.

Dr. Tanja Obelić Babok, specijalistica školske medicine, osvrnula se na procijepljenost učenika osmih razreda u Varaždinskoj županiji koja je, kaže, jako dobra, oko 50 posto, te dodala da se podjednako cijepe i mladići i djevojke. Naglasila je i kako smatra da će ove godine procijepljenost biti i veća, oko 60 posto.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?