Nastup na Milijunašu o kojem bruji Europa: Na pitanju za milijun kruna nazvao prijatelja, a onda…

Šveđanin Jonas von Essen (31) dvostruki je svjetski prvak u pamćenju, finalist TV showa “Talang”, švedske verzije emisije “Got Talent” u kojoj se pjevači, plesači, komičari, glumci i drugi izvođači natječu za potporu publike i novčanu nagradu, a sad je i “novopečeni” milijunaš, piše pogled.ba.

Naime, briljirao je u showu “Postkodmiljonären”, koji u hrvatskoj inačici znamo kao “Tko želi biti milijunaš” i postao 14. osoba koja je od početka emitiranja showa 2005. godine osvojila milijun.

Jonas je do finalnog pitanja došao bez da je iskoristio ijedan džoker.

– Koji je arhitekt projektirao Chandigarh, glavni grad indijskih država Punjab i Haryana, koji je izgrađen 1950-ih godina? – glasilo je pitanje za milijun kruna.

Von Essen neko vrijeme razmišlja, a onda odluči iskoristiti džoker “zovi prijatelja”. S druge strane telefonske linije javlja se David, Jonasov prijatelj s kvizova.

– Davide, imaš li nešto posebno u planu za sljedeću subotu? Naime, pozvao bih te na jednu malu zabavu – kaže Jonas von Essen dok sekunde otkucavaju, a voditelj Rickard Sjöberg gleda i sluša u čudu, a onda, kad napokon shvati što se događa, prasne u smijeh.

David prihvaća Jonasov poziv na zabavu i razgovor završava, a da mu natjecatelj nije niti pročitao milijunsko pitanje. Jer Jonas von Essen očito zna točan odgovor, ali odlučio je malo se zabaviti pred televizijskim kamerama.

– Ma iskoristit ću i ‘džoker pola – pola‘, tek toliko da budem siguran! – kaže Jonas pa nastavlja: “Ovo bi mogao biti TV fijasko stoljeća ako sad, nakon svega ovoga, ‘fulam‘ odgovor – šali se 31-godišnjak. Iskoristio je još jedan džoker i napokon ponudio točan odgovor – Le Corbusier.

– Osvojili ste milijun! – čestita mu voditelj Rickard Sjöberg, dok publika u studiju oduševljeno plješće.

Jonas von Essen kasnije je za Aftonbladet rekao kako poziv prijatelju nije bio planiran.

– Kad sam vidio pitanje, bio sam prilično siguran da znam točan odgovor. Sjedio sam ondje i razmišljao što napraviti, a onda mi je sinulo da bih se mogao malo zabaviti… A što bi se dogodilo da sam zbilja žrtvovao milijun zbog te zabave? Pa i to bi bilo nešto povijesno, povijesno loše samo po sebi, ali ipak povijesno! Bilo bi tako apsurdno da sam bio u krivu! – izjavio je Jonas.

A na pitanje što će učiniti s novcem, odgovorio je:

– Kupit ću si nove šarene čarape jer ih već imam toliko s rupama na njima! Također ću se moći više posvetiti onome u čemu uživam, podučavat ću tehnologiju pamćenja, snimati više videa na YouTubeu i tako dalje – zaključio je.

e-hercegovina.com