Sindikat uposlenih u srednjim školama ŽZH o izjavi ministrice: Početna plaća u srednjim školama nije 1.288 nego 1.195 KM

Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama u Županiji Zapadnohercegovačkoj koji je u štrajku već dva tjedna osvrnuo se u utorak na obraćanje ministrice obrazovanja ove županije Ružice Mikulić na jučerašnjoj konferenciji za medije gdje je, između ostaloga, govorila o njihovim plaćama.

“Nije istina da je 1.288 maraka početna plaća u srednjim školama. Ona iznosi 1.195 maraka, a kao dokaz prilažemo platnu listu profesora s jednom godinom radnog staža. Javili su se mnogi profesori zgroženi netočnim navodom pa su tako nabrajali da im je s 15 godina staža plaća 1.255 maraka, sa 16 godina 1.268, sa 17 godina 1.272, s 22 godine 1.308 i tako dalje. Razliku u plaćama čine godine staža i porezni odbitak, odnosno plaćeni porez. Ovo bi zapravo moglo pojasniti Vaših 1.288 maraka”, poručili su ministrici iz Sindikata.

Podsjetili su kako je ministrica prošle godine, kako kažu, “našla rješenje za povećanje plaća izračunavši da njih 150 treba dobiti otkaz”.

“Cijenjena ministrice, umjesto toga trebali ste biti naša ministrica, boriti se za ljude u svom resoru, ne ići protiv njih i ne zvati nas u javnim pojavljivanjima ‘oni’. Vi ste osam godina u sukobu sa zbornicama gotovo svih škola. Hvalite se usuglašenim Kolektivnim ugovorom pred novinarima, a zaboravili ste spomenuti da ste ga bez ikakva obrazloženja ljetos odbacili”, napomenuli su u priopćenju.

Dodaju kako su ministricu nekoliko mjeseci molili da poduzme sve što treba da ne dođe do štrajka, naglasivši kako su joj ostavili dovoljno vremena za djelovanje, ali da ona nije napravila ništa.

“O dobrim namjerama naše ministrice najbolje govore izjave: ‘ovo se još uvijek može bezbolno nadoknaditi’ i ‘prosvjedi su legalni i koliko mognem ja ću im (roditeljima) pomoći’. Jedina osoba kojoj će nadoknada biti bezbolna jeste ministrica. Ciljano, svjesno uzimanje proljetnog raspusta i slobodnih subota također spada u interes djeteta, ministrice? Kažete da je 11 dana štrajka još uvijek bezbolno, a što ćemo kada postane bolno? Jer već ste zabrinutim roditeljima utješno najavili kako će se završni razredi nakon 20 radnih dana štrajka vratiti u klupe”, podvukli su iz Sindikata.

Još su nadodali kako “ministrica već zna da će štrajk potrajati minimalno naredna dva tjedna ali da ništa ne planira poduzeti”.

“Pomoći ćete u prosvjedima roditeljima? Mi im se planiramo pridružiti, pa znači li to da ćete, poput prave ministrice, stati na čelo kolone i voditi nas sve zajedno u svijetlu budućnost? Ili zapravo samo dolijevate ulje na vatru? Nemojte misliti da nas možete posvađati. Zaboravili ste da smo mi njihovoj djeci drugi roditelji i strašno je nepristojno kako se gurate u tu sliku”, zaključuje se, između ostaloga, u priopćenju Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama u ŽZH.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?