Čitluk: Blagdan zaštitnika vinogradara i vinara obilježen na tradicionalan način

U vinogradu pokojnog Grge Ćavara u Krehin Gracu danas su se okupili članovi obitelji Ćavar, njihovi sumještani i prijatelji kako bi obilježili blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara, piše čitluk.ba.

Današnja proslava i druženje povodom blagdana sv. Vinka započela je zajedničkim okupljanjem, nakon čega je uslijedilo tradicionalno orezivanje prvih trsova, koji su bili ukrašeni suhomesnatim proizvodima, i blagoslov starim vinom.

Svi nazočni uputili su Bogu svoje iskrene molitve za dobru vinogradarsku godinu i bogat urod, a u molitvi su se prisjetili i pokojnih pokretača te sudionika ovakvog okupljanja i proslave blagdana sv. Vinka.

U vinogradu na lokalitetu Grabe blagdan sv. Vinka obilježava se više od dvadeset godina. Tradicija je to koja ide „s koljena na koljeno“. Proslava blagdana sv. Vinka uvijek su prigoda za veselje pa su tako i danas ,nakon obilježavanja službenog početka vinogradarskih radova u novoj godini, sudionici proslave nastavili svoje druženje uz pjesmu, veselje i gastronomske specijalitete.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?