Danska projurila u polufinale, Španjolcima nevjerojatna pobjeda u Gdanjsku

U polufinalu Svjetskog rukometnog prvenstva 27. siječnja igrat će Danska i Španjolska, piše hrt.hr.

Danci su u Stockholmu s uvjerljivih 40:23 (21:12) pobijedili Mađare. Mathias Gidsel je sa devet pogodaka bio najbolji strijelac Danske koja će pokušati doći do trećeg uzastopnog naslova svjetskog prvaka.

Osam golova dodao je Simon Bogetoft Pytlick, a po pet su upisali Niclas Vest Kirkelokke i Emil M.Jakobsen. Danska zvijezda Mikkel Hansen u pobjedu je ugradio četiri gola. 

Mađarske strijelce su sa po šest pogodaka predvodili Richard Bodo i Mate Lekai

Suparnik Dancima u polufinalu 27. siječnja bit će reprezentacija Španjolske koja je u dramatičnom dvoboju u Gdanjsku nakon dva produžetka pobijedila Norvešku 35:34 (29:29/25:25,12:13).

Tragičar dvoboja bio je Sebastian Barthold, norveško desno krilo. On je pet sekundi prije kraja osnovnog dijela utakmice izgubio loptu i omogućio Španjolcima da u kontranapadu postignu izjednačujući pogodak za produžetak, a na kraju drugog produžetka nije uspio postići pogodak s krilne pozicije i odvesti dvoboj u raspucavanje sa sedam metara. To je spriječio španjolski vratar Gonzalo Perez de Vargas koji je obranio taj posljednji šut na utakmici.

Norvežani su imali sve u svojim rukama kad je 20 sekundi prije kraja Bergerud obranio šut Alexa Dujshebaeva pri vodstvu Norveške 25:24. Norveški izbornik je tada pozvao minutu odmora, a sve što su njegovi igrači trebali napraviti bilo je zadržati loptu aktivnom igrom prema španjolskom golu.

No, pet sekundi prije kraja, kada je imao otvoren put prema španjolskom vrataru Barthold je odlučio dodati loptu unazad. Slovenski suci Lah Skok dosudili su pasivan napad, a u kontranapadu je Daniel Dujshebaev prije zvuka sirene pogodio mrežu za 25:25.

Nakon prvog produžetka od deset minuta rezultat je bio 29:29, da bi 45 sekundi prije kraja drugog produžetka ponovno Daniel Dujshebaev pogodio za 35:34 i, pokazalo se, postigao pogodak vrijedan polufinala Svjetskog prvenstva.

Po sedam golova su za Španjolsku postigli Alex Dujshebaev i Angel Fernandez, šest puta je mrežu zatresao Joan Canellas, a pet puta su se u strijelce upisali Daniel Dujshebaev i Adrian Figueras. Vratar Gonzalo Perez de Vargas sakupio je 17 obrana.

Kristian Bjornsen je sa devet pogodaka bio najbolji norveški strijelac, a osam golova postigao je tragičar Sebastian Barthold. Vratar Torbjorn Bergerud je imao 17 obrana.

Španjolcima sada slijedi putovanje iz Gdanjska u Stockholm, gdje ih već u petak čeka dvoboj protiv dvostrukih svjetskih prvaka Danaca.

U preostalim četvrtfinalnim dvobojima večeras se sastaju Švedska i Egipat u Stockholmu te Francuska i Njemačka u Gdanjsku. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?