Milijunska investicija u zadarski turizam

U Zadru je svečano obilježen početak radova na prvom hotelu u gradu koji će imati pet zvjezdica. Izgradnja je trebala davno početi.  Što je razlog kašnjenja i što će hotel donijeti Zadru za središnji Dnevnik otkrila je HRT-ova novinarka Žana Morović Rudić, piše hrt.hr.

– Više je razloga zašto se tako dugo čeka davno najavljena izgradnja Hyatt- Maraska hotela. Ne možemo ne spomenuti pandemijsku stagnaciju, ali turski investitor natjecao se i za obližnju marinu u centru Zadra koja je desetljećima predmet pravnog spora. No kasnije je Dogus izašao iz nautičkog poslovanja ovdje u zadarskom području, ali od ulaganja u turizam nisu odustali, rekla je.  

– Uz luksuzni Hyatt hotel Dogus planira izgraditi novu rezidencijalnu četvrt s 200ak stanova i upravo za taj stambeni projekt potrebno je mijenjati Detaljni urbanistički plan. No kako smo već nekoliko puta bili opečeni najavom o početku obnove Maraske nakon čega se na povijesnoj zgradi nekadašnje tvornice likera nije događalo baš ništa sada gradska vlas uvjetuje- izmjene planske dokumentacije mogu okvirno započeti kada se započne s izgradnjom hotela, izvjestila je Morović Rudić. 

Pet godina izgubljeno je zbog želje turskih investitora da im pripadne i obližnja marina, potom pandemije i izmjene projekta. Je li kucnuo čas da radovi konačno i počnu.

– Garancija svega sam ja, imam kuću u Zadru, već živim ovdje. Dio sam ove zajednice i kad šetam po Zadru želim hodati uzdignute glave, rekao je predsjednik Uprave Dogus grupe Ferit Sahek

U elitnoj gradskoj zoni niknut će tako hotel Hyatt sa 130 soba. U planu je i 200 stanova. Za ovo drugo trebat će mijenjati Detaljni urbanistički plan. Može, poručuju gradske vlasti ali…

– Izmjene će biti kako smo rekli kad se gradnja hotela pokrene. Ali o tome će odlučivati Gradsko vijeće, poručio je zadarski gradonačelnik Branko Dukić.  

Pročelje stare Maraskine zgrade ostat će u originalnom obliku uklopljeno u novi exkluzivni Hyatt hotel s 5 zvjezdica.

Dolazak prestižnog hotelskog branda nesumnjivo pridonijet će kvaliteti ukupnog hrvatskog turizma.

– Svakako da puno znači s obzirom na to da je ovo prvi Hyatt-ov hotel u Hrvatskoj. Izabran je Zadar, drago nam je da je to Zadar, kazala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac

Vrijednost investicije samog hotela je 55 milijuna eura. Hotel visoke kategorije vjeruje se bit će prekretnica od masovnog ka turizmu za goste više i visoke platežne moći.

– Nas u turističkoj zajednici veseli da će u određenom trenutku zadarski turizam krenuti u jednom posve novom pravcu koji smo priželjkivali, rekao je Mario Paleka, direktor TZ-a Zadar. 

Plan dovršetka radova do kraja 2024-e, postavljen je prilično ambiciozno. No, prvi čovjek Dogus grupe, aludirajući na otvaranje hotela poručuje.

– Vratite se ponovo 2024. godine, najavio je Sahek.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?