Obrana Stanišića i Simatovića uložila žalbe

Jovica Stanišić i Franko Simatović Frenki, bivši čelnici srbijanske Službe državne sigurnosti (SDB), osuđeni  na po 12 godina zatvora pred sudom u Den Haagu za ratne zločine počinjene nad Hrvatima i Bošnjacima u BiH od 1991. do 1995., uložili su žalbu u prizivnom postupku, objavili su njihovi odvjetnici, piše hrt.hr.

Presuda u ponovljenom suđenju, donesena 2021., Stanišića i Simatovića tereti za sudjelovanje u progonu, ubojstvima, prisilnom premještanju i deportaciji Hrvata i Bošnjaka u Bosanskom Šamcu, nakon što su oslobođeni prvostupanjskom presudom, izrečenom 2013.

Stanišića i Simatovića srbijanske su vlasti uhitile tijekom operacije Sablja, pokrenute nakon ubojstva tadašnjeg premijera Zorana Đinđića 2003. te su  obojica te godine predana Haškom tužiteljstvu.

Jovica Stanišić Franko Simatović zvani Frenki su, nakon ukidanja oslobađajuće presude, ponovno izvedeni pred sud u srpnju 2017. zbog optužbi za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima tijekom ratova u Hrvatskoj i BiH devedesetih godina prošlog stoljeća.

U završnim riječima ponovljenog postupka 2017., Tužiteljstvo je za obojicu zatražilo doživotni zatvor, a obrana potvrdu oslobađajuće presude iz 2013.

Obrazlažući novu Stanišićevu žalbu, njegov odvjetnik Wayne Jordash ustvrdio je da se prvostupanjskom presudom Stanišića proglasilo krivim za pomaganje i podržavanje zločina koje su u Bosanskom Šamcu počinile Crvene beretke, na temelju “pogrešno primijenjenih pravnih standarda”.

Odvjetnik Jordasn tvrdi da bi za pravomoćnu osudu zbog pomaganja i podržavanje zločina moralo biti dokazano da je Stanišić znao kako će obuka Crvenih bertki koja je u Srbiji provođena u kampu SDB-a rezultirati konkretnim zločinima u Bosanskom Šamcu, ali da sud to nije dokazao, izvijestila je iz Den Haaga srbijanska agencija Beta.

Drugi odvjetnik Joe Holmes ocijenio je u obrazloženju žalbe da je kazna od 12 godina zatvora  pretjerana, te ustvrdio da raspravno vijeće nije uzelo u obzir olakotne okolnosti.

Holmes je ukazao na činjenicu da proces Stanišiću i Simatoviću traje već skoro dva desetljeća, ocijenivši kako to “trebalo šokirati savjest” svih sudionika.

Kao olakotnu okolnost Holmes je naveo da Stanišić nije ni naredio tu obuku, niti je u njoj sudjelovao te da je njegova odgovornost, kako je kazao,  izvedena iz njegovog položaja.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?