Festanjuli sv. Vlaha raznose proglas

Festanjuli ili organizatori svjetovnog dijela feste svetoga Vlaha tradicionalno dolaze iz reda pomoraca i reda obrtnika. Ususret festi, koju će Dubrovčani sljedećeg tjedna proslaviti 1051. put – imaju pune ruke posla, piše hrt.hr.

Jedan pomorac, a drugi obrtnik – festanjuli svetoga Vlaha, ovih dana imaju puno posla. Proglas kojim pozivaju puk na festu raznose po svim župama dubrovačke biskupije. Danas su bili i kod dubrovačkog gradonačelnika.

– Morali smo obići od Konavala, Primorje, Rijeku dubrovačku, Pelješac, sve do Ponikava. To smo odradili. Svugdje su nas stvarno lijepo primili, ugostili i počastili. Baš je lijepo bilo, rekao je kapetan Vlaho Milićević, festanjul.

Drugi festanjul, Mato Konsuo, kazao je da proglas treba još podijeliti po otocima – Kalamota, Lopud, Šipan, Mljet i Lastovo.

Kapetana Vlaha Milićevića vijest je zatekla na brodu, a kako nosi svečevo ime taj je blagdan oduvijek bio poseban.

– Ovo je najveća čast što sam mogao ju doživjeti u životu, rekao je kapetan Vlaho Milićević.

Uz 1051. festu dubrovačkog nebeskog zaštitnika, ove se godine obilježava 150. obljetnica prvog pisanog traga o festanjulima.

– Vjerujemo da je itekako bilo i prije da su festanjuli sudjelovali u organizaciji feste i da su bili festanjuli kao takvi. Festanjuli na neki način su doista institucija u našem gradu i oni uživaju veliki ugled, rekao je mons Ivica Pervan, rektor crkve sv. Vlaha.

Rektoru crkve svetoga Vlaha ovo je prva festa u toj ulozi.

– Kako se festa približava, ja sam sve opušteniji i opušteniji i svaki dan kažem – sveti Vlaho brini ti, dodaje Pervan.

Na brigu su mu prepušteni i vremenski uvjeti.

U Proglasu stoji da se već 1051. godinu ništa u Dubrovniku i okolici, na kopnu i moru, ne započinje i ne dovršava bez zaziva svetog Vlaha.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?