Postignut dogovor u zagrebačkoj Čistoći, štrajk prestaje

Postignut je dogovor u Čistoći i štrajk radnika te podružnice Zagrebačkog holdinga prestaje, objavljeno je tijekom prijepodneva, nakon što je s radnicima došao razgovarati i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević. Uz do sada prihvaćenih pet zahtjeva, potpisan je sporazum za pregovaranje o ostalih šest, rekla je sindikalistica Mirjana Kaltak, piše hrt.hr.

U nastavku pratite tijek događaja:

Predstavnici sindikata: “Njihove plaće nisu dostatne za dostojanstven život”

10:37

Predstavnici sindikata održali su konferenciju za medije ispred Čistoće. Marina Palčić (Nezavisni sindikat radnika Hrvatske) rekla je da njezin sindikat nema članove u Čistoći, ali da su došli izraziti podršku radnicima.

– To su radnici koji su svjesni da njihove plaće nisu dostatne za dostojanstven život u vremenu u kojem živimo, poručila je Palčić.

Predsjednik sindikata TEHNOS Denis Geto rekao je da je ujedinjenost tisuću radnika rijetkost te da smatraju kako bi trebali izdržati u svojim nastojanjima.

– Industrijske akcije možda jesu radikalne, ali izvanredni otkazi su također radikalni, radikalna je višegodišnja potplaćenost i omalovažavanje radnika, radikalno je nepoštivanje propisa, sporazuma i kolektivnih ugovora, poručio je Geto.

Nikola Ptić (Regionalni industrijski sindikat) također je podržao radnike Čistoće, rekavši da je razina pritisaka kojima su bili izloženi strašna te da se radi o antiradničkoj retorici, zastrašivanju i pokušaju delegitimizacije bilo kakvog oblika radničkog samoorganiziranja.

Rekao je i da su radnici dogovorom o odvozu otpad ispred vrtića, škola, bolnica i domova za starije pokazali svijest da razumiju javni interes.

Postignut je dogovor u Čistoći i štrajk prestaje

10:33

Postignut je dogovor u Čistoći i štrajk prestaje. 

Uz do sada prihvaćenih pet zahtjeva, potpisan je sporazum za pregovaranje o ostalih šest, rekla nam je sindikalistica Mirjana Kaltak, javlja HRT Radio Sljeme. 

Tomašević bi trebao s jednom skupinom radnika izići skupljati smeće.

“Nude nam ono što smo već dobili od njih”

09:48

Radnici su jutros odlučili da će na teren izaći samo 5 posto djelatnika i očistiti ono što smatraju nužnim.

– Jer smo odgovorni prema građanima pa ćemo pružiti usluge, a to su bolnice, škole, vrtići – znači, industrija, ukratko, ono što je najbitnije za građane sada. A što se tiče ostalih stvari – kućnog otpada, plastike, papira – to i dalje sve stoji do daljnjega, dok Uprava ne ispuni naše zahtjeve, rekao je za Hrvatski radio jedan od radnika Sabahudin Sedić.

Dodao je da su ono što im je Uprava ponudila već imali prije mjesec dana.

– Oni nama nude samo isto ono što smo već dobili od njih, rekao je Sedić.

– Nama su glavni uvjeti koeficijenti da se ispune, dodao je.

Tomašević u Čistoći

09:23

Gradonačelnik Tomislav Tomašević u Čistoći razgovara s radnicima.

Odvoz otpada na Splavnici

09:08

Ranici Čistoće jutros su snimljeni tijekom interventnog odvoza otpada na Splavnici u centru Zagreba:


Ostali radnici i dalje štrajkaju

08:44

Radnici zagrebačke Čistoće jutros u 6 sati odvoze otpad samo s interventnih lokacija u Zagrebu – bolnica, domova zdravlja, vrtića, škola i domova za starije, dok ostali radnici i dalje štrajkaju, tražeći od Uprave jamstvo za traženo povećanje koeficijenata. 

– Dečki su donijeli zajednički odluku da će izaći van i obaviti ono što je interventno, a to su bolnice, domovi zdravlja, vrtići, škole, domovi za starije i nemoćne osobe. A ostali radnici ostaju dalje zajedno u krugu Čistoće, podružnice Zagrebačkog holdinga, izjavila je jutros Hini predsjednica Sindikata Čistoće Zagreb Mirjana Kaltak

Rekla je da je na te interventne poslove odvoza otpada otišla jutarnja smjena radnika Čistoće, koja je počela raditi u 6 sati. Noćna smjena, od 22 sata do šest ujutro, nije radila, radnici su noćas bili u krugu Čistoće, nastavljajući štrajk koji je počeo u ponedjeljak.    

Na pitanje kako to objašnjava s obzirom na to da je jučer na pregovorima radnika i sindikata s predsjednikom Uprave Zagrebačkog holdinga Ivanom Novakovićem, članicom Uprave Matijom Subašić-Maras i voditeljem podružnice Čistoće Davorom Vićem odlučeno da će se prekinuti obustava rada i da će radnici od 22 sata nastaviti s radom, odvoziti sav otpad u Zagrebu, Kaltak je rekla kako je odluka radnika da nisu dobili jamstvo za svoje koeficijente koje su tražili. I to je razlog što i dalje ostaju u krugu Čistoće, odnosno da će jutros odraditi samo te interventne poslove.

Radnici traže povećanje koeficijenta za najniže plaćene radnike i vozače, da se najnižoj grupi složenosti poveća koeficijent na 1,8, a vozačima na 2,4. Kaltak kaže da ne može odgovoriti “što dalje”.

– Znači, radnici su i dalje ostali u krugu Čistoće, ovo što su interventni poslovi odvoza otpada će se odraditi, a dalje čekamo potez Uprave Zagrebačkog holdinga, poručila je Kaltak.  

Objasnila je kako je ključno da radnici dobiju jamstvo da će im se povećati koeficijenti, a i ostalih zahtjeva. Radnici su imali 11 zahtjeva, od kojih je Uprava Zagrebačkog holdinga usvojila njih pet.

– Radnici nisu odustali od svojih zahtjeva i ono što su tražili, traže i dalje. Ostalo je još šest zahtjeva za ispuniti, a glavni je povećanje koeficijenta, rekla je Kaltak.   

Konferencija sindikata u 10 sati

08:09

Marisabel Majić javila se u HTV-ove Vijesti ispred Čistoće, rekavši da se, nakon što treća smjena nije izašla na teren, navodno govorilo da će prva smjena krenuti odvoziti smeće, ali da se ni to nije dogodilo.

– Jedino što se dogodilo je da kupe smeće ispred vrtića, škola i bolnica. Rekli su da će pomoći barem njima da se tamo ne nagomilava smeće, javila je Majić.

Nakon jučerašnjeg četverosatnog sastanka, dogovoreno je da će radnici dobiti dodatak na plaću od 700, a vozači od 600 kuna. Kad smo jučer razgovarali s radnicima činilo se da su zadovoljni, ali nakon što su promislili i razgovarali među sobom shvatili su da im takav dogovor ne daje nikakvu garanciju da će im se povećati koeficijenti, rekla je Majić.

– Oni i dalje ustraju u svojim zahtjevima – da im se poveća koeficijent s 1,6 na 1,8 za vozače te na 2,4 za radnike, dodala je.

Ispred podružnice Čistoće u 10 sati trebala bi biti konferencija za medije sindikata.

Sindikalni povjerenik: Očito je nepovjerenje radnika veliko

07:49

– Očito je nepovjerenje radnika prema Upravi da bi se opet moglo dogoditi da se njihovi zahtjevi ne ispune – veliko, rekao je jutros za Hrvatski radio sindikalni povjerenik Zdravko Stoilković.

– Inače kad se štrajka onda se rade drugi poslovi, upravo taj segment koji su oni sada rekli da će izaći van, dodao je.

– Sindikati tu nisu upleteni nimalo. Mi nismo bili ni pokretači te akcije. Mi smo pozvani nakon što je Uprava čula da se nije izašlo van. Mi smo pozvani u Upravu i zamoljeni da svojim utjecajem, ako ga imamo do te mjere jer su to ipak naši članovi, da pokušamo stabilizirati. Mi smo to prihvatili, mi jesmo nekakav posrednik između radnika i Uprave da bi se postiglo konačno rješenje i da bi se počela pružati usluga, ali sindikati nikakvu drugu ulogu nemaju, rekao je Stoilković.


Tomašević: Nema razloga za štrajk

07:20

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sinoć je gostovao u HTV-ovom Dnevniku, poručivši da je štrajk nezakonit te da su za razliku od prošle vlasti u cijelosti poštovali kolektivni ugovor. Rekao je da će pregovarati oko koeficijenata kad odvoz krene.

– Mislim da je dobro da su predstavnici radnika konačno bili na razgovoru jer ne možete pregovarati s dvije tisuće radnika, pogotovo ako se ti zahtjevi mijenjaju iz dana u dan. Dogovor je da će se 5 od 11 zahtjeva odmah prihvatiti, čim se krene s odvozom, dok će se o ostalima pregovarati, rekao je Tomašević.

– Mi smo uprava koja želi unaprjeđivati radnička prava i to cijelo vrijeme radimo, zato mislim da nema razloga za štrajk, rekao je također.

Treća smjena ipak nije izašla na ulice

07:13

Unatoč dogovoru da će nakon tri dana radnici Čistoće prekinuti štrajk, koji je gradska vlast nazvala nezakonitim, sinoć je došlo do preokreta i treća smjena u 22 sata ipak nije upalila vozila i izašla na ulice, nego je nastavila štrajk. Bilo je dogovoreno da vozači i radnici koji imaju najmanji koeficijent dobiju dodatak na plaću od 80, odnosno 90 eura, a da će se u petak nastaviti postupak mirenja na kojem će sindikati i Uprava Holdinga pokušati postići dogovor o svim zahtjevima.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?