Voćna muha napada zrele mandarine u neretvanskoj dolini

U neretvanskoj dolini prijeti opasnost od stvaranja divljih deponija zbog trulih mandarina koje se bacaju na plantažama. Truljenje plodova pospješuje i razvoj sredozemne voćne muhe koja ugrožava nasade agruma, piše hrt.hr.

Mandarine preostale nakon berbe s vremenom trunu pa su tako idealno leglo voćne muhe. 

– To je štetnik koji ne bode ni zelenu ni poluzrelu mandarinu, nego potpuno fiziološki zrelu, u nju odlaže jaja i zatim se razvija zaraza, govori Željko Bjeliš, predsjednik Udruge poljoprivrednika ”Neretvanska mladež”.

SIT tehnika ili metoda ispuštanja sterilnih mužjaka ekološki je prihvatljiva i ovdje se provodila dvanaest godina. Sterilni mužjaci puste se u prirodu, kopuliraju sa ženkama, ali one ne mogu dati novu generaciju jer odlažu sterilna jaja. 

– SIT po definiciji nije metoda koja djeluje sama po sebi i ne može jamčiti rezultate. O tome svjedoči donošenje akcijskih planova i naredbi od strane Ministarstva koje osim HAPIH-a i SIT-a uključuju druge dionike, odnosno provoditelje mjera i aktivnosti koje su potrebne i moraju se provoditi u sinergiji sa SIT metodom ako govorimo o stručno opravdanom smjeru organiziranog suzbijanja, naglasio je Luka Popović iz Odjela za istraživanje i primjenu SIT tehnike, HAPIH Opuzen.

Zato bi i poljoprivrednici uz što manje odlaganje mandarina na plantažama trebali biti suradnici u suzbijanju tog štetnika. 

– Za to bi i proizvođači trebali biti opremljeni i u svakom slučaju trebali bi dobiti i određenu nadoknadu, rekao je Željko Bjeliš, predsjednik Udruge poljoprivrednika ”Neretvanska mladež”.

Ove se godine pak pribojavaju štetnika jer je izraelski dobavljač obavijestio Ministarstvo o prekidu proizvodnje sterilnih kukaca pa su mjerodavne službe trenutačno u pronalaženju rješenja. 

– Da smo osigurali sve svjedoke i novac za provedbu SIT tehnike, ljudski potencijali, svu potrebnu opremu… Jednostavno radi se o višoj sili i volji dobavljača za nastavak suradnje, govori Luka Popović, Odjel za istraživanje i primjenu SIT tehnike, HAPIH Opuzen. 

Nas čeka ista sudbina kao Brač, Ston i Crnu Goru. 

– To bi bilo idealno, da sve bude uredu, da ljudi dođu na svoje, naglašava poljoprivrednik. 

Jer čeka ih ove godine, prema svemu sudeći, rekordna sezona proizvodnje, nadaju se, bez štetnika.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?