Što Mirnesu iz Busovače čeka u Njemačkoj i kakve su joj mogućnosti?

Mirnesa S. je u rukama njemačkih pravosudnih tijela. Trenutno se nalazi u pritvoru, a očekuje se podizanje optužnice lokalnog tužiteljstva.

 

Sumnja se da je pronevjerila više od milijun eura. Za N1 iz Njemačke o najnovijim informacijama u vezi s ovim slučajem govorili su Ernad Čomaga, magistar prava na Sveučilištu u Heidelbergu i Frankfurtu te slobodna novinarka Daliborka Gajić iz Münchena.

Novinar Gajić je gledateljima N1 iznio najnovije informacije o Mirnesi. S i koliko su informacije o njoj zastupljene u njemačkim medijima.

“Određen joj je pritvor, trenutno je u ženskom zatvoru u Stuttgartu. Ovu vijest popratili su njemački mediji i pomno pratili što se događa s osumnjičenikom. No, to nije udarna vijest, nego svjetska kriza i ekonomija” , pojasnio je Gajić.

Kako je rekao Gajić, istragom je utvrđeno da je Mirnesa S. bila aktivna u javnosti, iako je lokalna vlast intenzivno tragala za njom.

Tijekom cijele potjere osumnjičena je postavljala snimke na društvene mreže”, rekao je Gajić.

Za Čomagu je taj potez posebno upečatljiv.

“Ona je ismijavala njemačku javnost i istražitelje i pravosuđe. Mislim da će joj se to isplatiti – istaknuo je Čomaga.

Mirnesa S. je mogla, kako je rekao Čomaga, doći u BiH jer za to nije bilo prepreka.

Interpolova tjeralica nije bila raspisana pa su je mogli uhititi samo u Njemačkoj. Također, niti jedan zahtjev za pravnu pomoć nije upućen Bosni i Hercegovini ”, kazao je Čomaga.

Još jedan slučaj krađe novca

No, nakon slučaja Mirnese S., koju se sumnjiči da je prisvojila milijun eura novca od transporta, Gajić je izjavio da je uslijedio još jedan slučaj krađe novca.

Jedna od stvari koja je također zanimljiva je da je prošlog prosinca dvadesetsedmogodišnjak od iste prijevozničke tvrtke pronevjerio 100 tisuća eura , rekao je Gajić.

Kvalifikacija kaznenog djela

Prema riječima Čomage, olakotna okolnost za nju može biti to što se Mirnesa S. predala njemačkom pravosuđu, te pojasnio što će biti glavno u ovom slučaju.

“Ključan je način počinjenja kaznenog djela. Je li to bilo smišljeno, je li dugo planirano, je li izvedeno na način da su drugi ljudi bili dovedeni u opasnost. Mislim da se ovdje dogodila teška krađa ”, objasnio je Čomaga.

Kada optužnica bude podignuta, navodi Čomaga, određivanje zatvorske kazne ovisit će o mnogo čimbenika, a olakotne okolnosti smanjit će eventualnu zatvorsku kaznu s mogućih deset na nekoliko, a sve će to, dodaje, zavidjeti i ako Mirnesa priznaje i govori gdje je novac.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?