S polica lani povučeno 117 vrsta proizvoda

S polica hrvatskih trgovina lani je povučeno 117 vrsta proizvoda. Najčešće je to bilo meso, voće i povrće te žitarice. Većina takvih proizvoda dolazi iz uvoza te sadrži sastojke koji su u proizvodnji hrane u trećim zemljama dopušteni, ali su u Europskoj uniji zabranjeni. Proizvodi se sve češće povlače uglavnom zbog strože regulative za proizvodnju hrane u Europskoj uniji nego u drugdje u svijetu, piše hrt.hr.

Pesticidi – štetna tvar broj jedan koja se prošle godine našla u proizvodima povučenim iz prodaje. Najčešće u voću, povrću, mesu te žitaricama.

– Definitivno smo imali u lisnatom povrću možda veći broj od ostalih kategorija hrane smo imali više povlačenja. To su bili špinati i ostalo lisnato povrće, rekao je Dario Lasić, voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane i predmete opće uporabe, NZJZ “Dr. Andrija Štampar”.

Lani je u Hrvatskoj bilo povučeno 117 proizvoda. Opasnost za ljudski organizam ovisi o količini štetnih tvari u proizvodu.

– Postoje neke kategorije hrane koje ne smiju sadržavati niti tragove određenih pesticida koji su dozvoljeni u nekoj drugoj. Na primjer ono što je dozvoljeno u limunu ne mora značiti da je dozvoljeno u breskvi, kazao je Lasić.

Obavijesti o povučenim proizvodima mogu se pronaći na internetskoj stranici mjerodavnih institucija, poput Državnog inspektorata.

– Trebalo bi naglasiti da to nije dovoljno, da proizvodi koji su primjerice zdravstveno neispravni ili se iz nekog drugog razloga sigurnosnog povlače iz prodaje takve informacije građanima bi trebale biti lako dostupne, rekla je Sanja Keretić, predsjednica Udruge za zaštitu potrošača “Varaždinski potrošač”.

Građani kupuju s oprezom, no kada je riječ o kvaliteti i dalje najviše vjeruju malim proizvođačima.

Veliku ulogu u kontroli ima i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu koja procjenjuje rizik određenog proizvoda.

– Da li je taj rizik velik i koliki je uopće te da bi oni na osnovu toga mogli dalje postupati u sustavu. Znači koordinirati svu ostalu inspekciju i određene mjere koje se trebaju napraviti u tom slučaju znači da se hrana treba ili ostati na tržištu ili se treba povući ili opozvati, rekla je dr. sc. Brigita Hengl, dr. vet. med. iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Centar za sigurnost hrane. 

Nažalost, potrošači često prekasno vide obavijest o opozivu. Ipak, otkrijete li da ste kupili takav proizvod – dobro je znati da ga uvijek možete vratiti ili zamijeniti za drugi.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?