Bivši studenački župnik, mons. Ivan Štironja imenovan biskupom porečkim i pulskim

Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj objavila je u podne 31. siječnja da je papa Franjo imenovao dosadašnjeg kotorskog biskupa mons. Ivana Štironju porečkim i pulskim biskupom.

Apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije je splitsko-makarski nadbiskup mons. Dražen Kutleša, od kojeg će mons. Štironja preuzeti upravljanje ovom dijecezom.

Novoimenovani porečki i pulski biskup rođen je 10. svibnja 1960. u Pješivcu, tadašnja župa Prenj, danas Aladinići, u obitelji od 10 djece. Osnovnu školu završio je na Pileti, u Crnićima, gimnaziju u Dubrovačkom sjemeništu kod isusovaca, a filozofsko-teološki studij pohađao je na Visokoj filozofsko-teološkoj školi u Sarajevu, današnjem Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Za svećenika Trebinjsko-mrkanske biskupije zaređen je u mostarskoj katedrali 29. lipnja 1986.

Postigao je magisterij iz liturgije na Istituto di liturgia pastorale u Padovi.

Kao svećenik bio je na sljedećim službama: župni vikar u Dračevu, misionar u župi Kaning’ombe u biskupiji Iringi u Tanzaniji, voditelj Hrvatske katoličke misije u Oakvilleu u Kanadi, župnik u mostarskoj katedrali. Također je bio i pastoralni vikar hercegovačkih biskupija od 2002. do 2011. nakon čega je postao nacionalnim ravnateljem Papinskih misijskih djela u BiH. Od 2016. pa do imenovanja bio župnik u župi i svetištu u Studencima kraj Ljubuškoga.

Uz to je bio suradnik u Crkvi na kamenu te zamjenik urednika Radosne vijesti i član raznih tijela pri Biskupskoj konferenciji BiH.

U hercegovačkim biskupijama bio je član Svećeničkog vijeća, Zbora savjetnika, Nadzornog vijeća biskupijskoga Caritasa te povjerenik za duhovna zvanja.

Papa Franjo imenovao ga je 22. prosinca 2020. novim biskupom Kotorske biskupije u Crnoj Gori, a za biskupa je zaređen 17. travnja 2021., u povodu čega je, nakon svog ustoličenja, dao intervju za Katolički tjednik.

Osim hrvatskoga govori i služi se engleskim, talijanskim i afričkim kisvaili jezikom.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?