Političari obećali da neće sebi (opet) povećati plaće

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine se raspravljalo o negativnom mišljenju Komisije za financije i proračun o Zakonu o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Šerif Špago (SDA).

Ovim rješenjem Šerifa Špaga se trebalo onemogućiti povećanje plaća izabranim i imenovanim dužnosnicima.

Nihad Omerović (NiP) kao predsjedavajući Komisije govorio je na sjednici o odluci o negativnom mišljenju.

-Nakon sjednice mediji su stavili meni metu na čelo i zastupnicima Naroda i Pravde. Sve je segmentirano i selektivno tretirano. Svi članovi Komisije su bili jedinstveni da se ovo sustavno treba rješavati na način da se ne dozvoli ni na jedan način povećanje plaća izabranim i imenovanim dužnosnicima. Razlog za negativno mišljenje se ticalo principa, a to leži da je uvedena srednja kategorija, čime bi se uvela dodatna diskriminacija. Mi nikad nećemo podržati rješenja za povećanje plaća izabranim i imenovanim dužnosnicima – kazao je Omerović.

Rejhana Dervišević (SDP) rekla je da jedino rješenje kojim će se sustavno završiti ovo pitanje je da se razdvoje državni službenici i namještenici na jednoj strani i izabrani i imenovani dužnosnici na drugoj strani te da će odmah proslijediti klubovima taj prijedlog.

Jasmin Emrić (NES) poručio je da podržava prijedlog zastupnice Dervišević, ali da je potrebno nešto izglasati danas kako ne bi došlo do povećanja plaća da ne bi glasanje za proračun bilo glasanje za povećanje plaća i da je zato protiv mišljenja komisije.

Saša Magazinović (SDP) kazao je da ovaj prijedlog ima podršku kao privremeno rješenje, ali da ga treba skloniti iz redovne procedure i prebaciti u hitnu.

Denis Zvizdić (NiP) rekao je da se ovim pitanjem dugo bavi.

-Prijedlog Špage je jedan od modela kako bi se omogućilo povećanje državnim službenicima i namještenicima, a onemogućilo izabranim i imenovanim dužnosnicima. Prošle godine ja sam predložio Zakon kojim bi se anulirano rješenje i ono je trenutno na Vijeću ministara. NiP će glasati protiv negativnog mišljenja sve dok Vijeće ministara ne predloži sustavno rješenje. Na pitanje hoćemo li glasati za povećanje plaća vojnicima, policijacima i zaposlenicima u državnim institucijama odgovor je „da“, na pitanje da li ćemo glasati za povećanje plaća izabranim i imenovanim dužnosnicima odgovor je „ne“ – kazao je Zvizdić.

Zastupnik Predrag Kožul (HDZ) kazao je da podržava zaključak Komisije da Vijeće ministara napravi sustavno rješenje koje je provodljivo, a ne da se prihvataju paušalna i ad hoc rješenja.

Sabina Ćudić (NS) je rekla da neće sigurno podržati proračun kojim će se povećati plaće i da postoji nekoliko prijedloga kako onemogućiti povećanje plaća te da je potrebno pronaći najbolje rješenje prije usvajanja proračuna, ali i da će podržati sve dobre prijedloge i odbiti mišljenje komisije.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?