Pezzi: Na Ćiru se jednostavno nisi mogao naljutiti

Odlazak trenera nad trenerima, nogometnog vizionara Miroslava Ćire Blaževića, koji je obilježio jednu eru hrvatskog nogometa i možda najsjajnije i turbulentnije razdoblje Dinama vijest je koja je odjeknula ne samo u našoj javnosti nego i mnogo šire. O Ćiri Blaževiću iz svog splitskog kuta u Studiju 4 govorio je Edo Pezzi, piše hrt.hr.

– Gledamo sam jučer sve reakcije i mislim da je Samovojska rekao nešto najbliže istini o Ćiri – rekao je da ga narod voli. Kad narod nekoga voli, tu nema blefiranja. Bio je jedan jednostavan čovjek koji je došao iz Travnika i cijeli se život dokazivao. Imao sam sreće što sam ga upoznao još kao nogometaša. Igrao je za Lokomotivu, Rijeku i Sarajevo. I onda je 1978. došao kao trener Lausanne na trofej Marjan, u grad u koji je bio zaljubljen, kako bi rekao. Znao bi napraviti neku stvar namjerno da bi izazvao polemike i bio interesantan. Davno sam mu rekao da bi puno bolje živio i više postigao da je bio marketinški stručnjak, menadžer u nekoj svjetskoj firmi. Jednostavno se takav rodio, plijenio je, okupljao je, na njega se čovjek nije mogao naljutiti. Imam puno uspomena s njim, a čak smo jedno vrijeme bili kolege. To je bilo kad je on smijenjen i došao je Jozić. Dijelili smo novinarsku klupu na Svjetskom prvenstvu u Japanu. Družio se cijelo vrijeme s novinarima. Bili smo, to neću nikada zaboraviti, u japanskoj pizzeriji na druženju, bio je i Židak. Bilo je druženje u kojem je, kao i u svemu, bio nesebičan. Znao je što je šok-terapija, znao je što novinarima treba. Osjećao je novinarstvo više od nekih koji su doživjeli mirovinu u toj profesiji. 

Kako je moguće da uvijek veseli, nasmijani čovjek dobrog duha ima najviše izbacivanja igrača s priprema Vatrenih ili Dinama?

– On je jednostavno pravio šou od svega. Ispričat ću jednu stvar. Pratio sam ga tijekom cijelog mandata u reprezentaciji. Imao je duha. Kad je Zdravko Reić, koji se rano budi, rekao da bi presica mogla biti u 7 sati, Ćiro je rekao da je očito promašio prostoriju jer koji se to novinar budi prije podne. Onda sam shvatio jednu njegovu igru. Uvijek je čuvao jednu informaciju za zadnji trenutak. Dan prije bi rekao okvirno, uvijek bi jedan igrač bio krivi. Da bi pred samu utakmicu nešto kazao. To bi nama s radija odgovaralo jer smo uvijek imali informaciju. Uvijek je nalazio neku caku, detalj.

Legendarni trener, izbornik brončane nogometne generacije Vatrenih u Francuskoj i osvajač naslova prvaka u bivšoj državi 82. s Dinamom, bit će pokopan u srijedu u Aleji velikana na zagrebačkom Mirogoju. 

– Evidentno će to biti sportski najveći pogreb. Očito je Ćiro ostao u srcima mnogih ljudi. Njega su zavoljeli i suparnici i njihovi navijači. Jednostavno je nešto drukčije. Čuli smo se prije desetak dana. Nije nijednom zaboravio pozdraviti moju suprugu. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?