Obljetnica operacije Maslenica obilježena u Novigradu i Paljuvu

Nakon središnje proslave jubilarnih 30 godina Vojno-redarstvene operacije Maslenica, koja je održana prije tri tjedna u Zadru, danas je ova važna obljetnica obilježena u Novigradu i Paljuvu. Položeni su vijenci poginulim Paljušanima, pripadnicima Hrvatske ratne mornarice, te pripadnicima 2. gardijske brigade i 145. brigade Hrvatske vojske, piše hrt.hr.

– Bila je to jedna od ključnih bitki Domovinskog rata, temeljna kojom je stvorena država Hrvatska. Ovdje je neprijatelj bacio, u drugoj fazi akcije, najelitnije svoje postrojbe, kojih je bilo 10 puta više od nas. Imale su prednost u svim vojnim segmentima. U topništvu, u broju, oklopu, u svemu, naglasio je umirovljeni pukovnik i nekadašnji zapovjednik “Crnih Mambi” Boris Jacović.

– Odajemo počast svima njima, sjećamo se jedne od najvećih bitaka u Domovinskom ratu, akcije Maslenica kad je povezan sjever i jug Hrvatske. Veličanstvena bitka koja je osokolila Hrvatsku vojsku i dala daljnji podstrijeh Hrvatskoj vojsci za sve one bitke koje će se kasnije voditi, rekao je ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Šime Erlić.

– Tu su borbu vodile elitne postrojbe i s naše strane i sa srpske strane. Poginulo je dosta pripadnika 4. brigade, 7. domobranske pukovnije, 2. brigade, preko 46. branitelja, ranjeno je preko 200. Svi branitelji će vam reći daje ovo majka svih bitaka. Mi smo ponosni što možemo primiti branitelje i sjetit se tih trenutaka, istaknuo je načelnik općine Novigrad Joso Klapan.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?