Hrvatska pomoć stigla u Tursku

U Tursku je dopremljena humanitarna pomoć koju je poslala Hrvatska, piše hrt.hr.

Hrana, šatori, kreveti, vreće za spavanje, deke, grijalice, medicinska i sanitetska oprema vojnim će zrakoplovima biti prevezeni iz zračne luke u Ankari u Adanu odakle će se, u skladu s potrebama, distribuirati u potresom zahvaćena mjesta u Turskoj.

Primopredaji opreme je prisustvovao i veleposlanik Republike Hrvatske u Ankari Hrvoje Cvitanović i opunomoćeni ministar Mario Zadro

Tim su se povodom iz Ankare za središnji Dnevnik HTV-a javili Hrvoje Cvitanović, hrvatski veleposlanik u Turskoj te Branimir Maretić, voditelj Odjela za logističku potporu u Ravnateljstvu civilne zaštite MUP-a. 

– Konvoj Ravnateljstva civilne zaštite je raspoređen u distributivnom centru, međutim kada su službenici tamo vidjeli da je teret koji je dovezen u potpunosti u skladu s prioritetniji potrebama Turske odmah je konvoj preusmjeren na vojni aerodrom u Ankari i direktno ukrcan u avione koji su u taj trenutak krenuli prema jugu, direktno na mjesto gdje su najpotrebniji, rekao je Cvitanović. 

Na terenu u Turskoj su i hrvatski spasilački timovi. Ukupno 44 osobe, 13 vozila i 5 teških vozila. S njima je i 7 potražnih pasa kao i njihovi vodiči.

– Naš tim je u sigurnoj zoni. Sigurnosna procjena u tom dijelu je u redu i naš tim do sad nije imao većih problema sigurnosne prirode, rekao je Maretić i naglasio kako se za sad ne zna koliko dugo će se hrvatski tim zadržati u Turskoj. 

Dobra vijest za Hrvatsku, naglasio je veleposlanik Cvitanović, je i to što za sad nema novih saznanja o stradalim hrvatskim državljanima. 

U Turskoj je više od 15000 kuća označeno kao neupotrebljivo i u njih je zabranjen ulaz, a u proteklih tjedan dana zabilježeno je preko 845 potresa. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?