Misterij oko letećih objekata oborenih iznad Sjeverne Amerike – video

Američka vojska nije sigurna što su točno bila tri leteća objekta koje je oborila iznad sjevernoameričkog neba, piše BBC u ponedjeljak, prenosi hrt.hr.

Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je naredio da se sruši još jedan objekt, četvrti ovaj mjesec. Letjelica je putovala na visini od 6,1 tisuća metara te je mogla ugroziti komercijalni zračni promet, objavio je SAD.

Američke zračne snage oborile su tri objekta koja su letjela iznad Aljaske, Kanade i savezne države Michigan, u petak, subotu i nedjelju. Američki dužnosnici rekli su da je objekt oboren u nedjelju iznad Lake Hurona imao oblik osmerokuta. Eliminiran je raketom iz borbenog zrakoplova F-16.

Upitan može li odbaciti da je objekt izvanzemaljskog porijekla, zapovjednik Sjeverne komande američkih zračnih snaga Glen D. Van Herck u nedjelju je rekao kako u ovom trenutku ne odbacuje ništa.

No američki sigurnosni dužnosnici kasnije su odbacili tu tvrdnju, kazavši da nitko ne smatra da ti objekti nisu zemaljskog porijekla, piše New York Times.

Taj medij piše kako su američke i kanadske vojske pojačale nadzor zračnog prostora nakon što je navodni kineski špijunski balon ušao na njihove teritorije. NORAD, sjevernoameričko zapovjedništvo za zračnu obranu, prilagodilo je svoj sustav radara kako bi bio osjetljiviji na objekte, piše NY Times.

Van Herck je naglasio i da objekti ne predstavljaju prijetnju te da ih neće nazivati balonima: Zovemo ih objektima s razlogom.

Riječ je o vrlo, vrlo malim objektima koji se slabo pokazuju na radarima, istaknuo je, dodavši da je sad na obavještajnim agencijama da shvate što su oni točno.

– Neću ih kategorizirati kao balone. Nazivamo ih objektima s razlogom. Svakako, ono što se dogodilo kod Južne Karoline bio je kineski špijunski balon, to je očito. No ovo su objekti. Ja ne mogu odrediti kako ostaju u zraku. To bi mogao biti balon na plin unutar strukture ili neka vrsta pogonskog sustava. Ali jasno je da mogu ostati u zraku. Oprezan sam u tome da ga pripišemo bilo kojoj određenoj zemlji. Ne znamo, rekao je VAN HERCK.

Kanadske i američke vlasti trenutno rade na pronalasku olupina oborenih objekata. 

Kina: SAD je imao više od 10 balona u našem zračnom prostoru

Kina je u ponedjeljak rekla kako su od siječnja 2022. američki baloni na velikim visinama ušli bez dozvole u kineski zračni prostor više od deset puta.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin nije iznio više detalja o toj tvrdnji.


Odgovarajući na pitanje kako je Peking reagirao na te letove, Wang je rekao da je Kina odgovorila odgovorno i profesionalno.

Washington niječe da je poslao balone u kineski zračni prostor


Washington je odbio optužbe Pekinga da je poslao balone iznad kineskog teritorija, u jeku napetosti između dviju zemalja jer je kineski balon nadlijetao američko tlo i poslije je srušen.

– Svaka tvrdnja da se američka država koristi špijunskim balonima iznad Kine je pogrešna, rekla je Adrienne Watson, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće. Kina posjeduje program špijunskih balona na velikim visinama za prikupljanje podataka kojima se koristila kako bi narušila suverenitet Sjedinjenih Država i više od 40 zemalja na pet kontinenata, dodala je na Twitteru.

I glasnogovornik američkog State Departmenta je zanijekao te tvrdnje, ocijenivši da Peking pokušava umanjiti štetu.

– Kina je više puta, pogrešno, tvrdila da je špijunski balon poslan u SAD bio meteorološki i nije dala nikakvo vjerodostojno tumačenje o ulasku u naš i u zračni prostor drugih zemalja, rekao je.

Britanija će revidirati obranu svog zračnog prostora obaranja balona u SAD-u


Velika Britanije će revidirati sigurnost vlastitog zračnog prostora nakon upada kineskog nadzornog balona u američki zračni prostor ranije ovog mjeseca, rekao je u ponedjeljak ministar obrane Ben Wallace.

– Ujedinjeno Kraljevstvo i njegovi saveznici će preispitati što ovi upadi u zračni prostor znače za našu sigurnost. Ovaj razvoj je još jedna naznaka pogoršanja slike globalnih prijetnji, rekao je Wallace za britanske novine Telegraph. List je objavio da će revizija sigurnosti pomoći odlučiti jesu li potrebne izmjene u nadzoru britanskog zračnog prostora.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin je na pitanje o britanskoj reviziji tijekom redovitog brifinga u Pekingu rekao da se Kina “već izjasnila glede incidenta u pitanju.

– Sve (uključene) strane bi to trebale sagledati objektivno i prestati isticati to pitanje, dodao je.

Britanski državni podtajnik u ministarstvu prometa Richard Holden je u ponedjeljak za britansku televiziju Sky News rekao da je “moguće” da su kineski baloni već korišteni i iznad Velike Britanije.

– Vlada je zabrinuta oko toga što se zbiva. Kina je neprijateljski nastrojena država i toga moramo biti svjesni kao i načina na koji djeluje i kako se ponaša, rekao je.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?