Na prosvjedima protiv desne izraelske vlade 200.000 ljudi

Više od 200.000 Izraelaca pridružilo se prosvjedima diljem zemlje u subotu protiv politike izraelske desničarske vlade, prema organizatorima, piše hrt.hr.

U priobalnom gradu Tel Avivu prosvjednici su marširali ulicama s izraelskim zastavama šestu subotu zaredom. Prosvjedi su prvenstveno usmjereni protiv planova vlade da oslabi pravosudni sustav zemlje.

Prosvjedi su također održani u gradovima uključujući Jeruzalem, Beershebu i Haifu. Već nekoliko tjedana traju demonstracije protiv kontroverznog prijedloga izraelske vlade o reformi pravosuđa.

Strukovna tijela planiraju štrajkove u ponedjeljak, kada se očekuju i veliki prosvjedi ispred parlamenta u Jeruzalemu. Prema planovima ministra pravosuđa Yariva Levina parlamentarna većina trebala bi usvojiti zakon i u slučaju da Vrhovni sud smatra da krši izraelski ustav.

Znanstvenik Avram Hershko, koji je 2004. godine dobio Nobelovu nagradu za kemiju i preživio je holokaust, upozorio je u subotu na prosvjedima u Haifi protiv pokušaja preobrazbe Izraela iz demokracije u diktaturu.

– Moramo zaustaviti to ludilo, rekao je Hershko, koji je rođen u Mađarskoj 1937., prosvjednicima.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?