Strahonja o dvije ključne sudačke odluke 21. kola

Iza nas je 21. kolo SuperSport HNL-a. Dinamo je s 1:0 svladao hit dosadašnjeg dijela prvenstva Istru 1961, a Hajduk je trijumfom 4:1 u Varaždinu prekinuo loš niz. HTV-ov sudački ekspert Marijo Strahonja prokomentirao je u emisiji Stadion neke ključne sudačke odluke, piše hrt.hr.

– Suđenje u ovom kolu bilo je prihvatljivo, analizirat ćemo nekoliko situacija, u nekima je VAR dobro reagirao, u nekima je mogao i bolje reagirati, ali u cjelini ovim kolom možemo biti zadovoljni, rekao je generalno o sudačkim izvedbama u 21. kolu.

Krenuo je potom na analizu suđenja u susretu Dinamo – Istra 1961.

– Ivan Bebek je bio dobar, on ima svoj način suđenja i igrači to prihvaćaju. Dobra je bila i VAR soba, prvenstveno u procjeni zaleđa. Kamere su na Maksimiru dobro postavljene i to olakšava suđenje, rekao je.

No prvo se Strahonja izjasnio o kaznenom udarcu za Dinamo u 25. minuti dvoboja s Istrom 1961. Bebek ga je odmah dosudio, ali iz VAR sobe su mu predložili da pogleda snimku.

– Što se tiče penala za Dinamo, Bebek je bio blizu i vidio je ispruženu i izoliranu ruku Hujbera na Ademiju. Upitno je da li je bilo guranja. No Bebek je bio dobro postavljen i vidio je ruku na leđima napadača. Pitanje je da li je to samo kontakt ili guranje. Po meni je ovo prestrogo dosuđen kazneni udarac. Javila se VAR soba jer po novome za to ne mora biti očigledna sudačka pogreška, VAR se može javiti i ako VAR sudac misli dugačije od glavnog.

Uslijedila su u drugom poluvremenu dva minimalna zaleđa Darija Špikića, koji je prvo bio u ulozi strijelca, a potom asistenta.

– VAR soba je vrlo dobro odradila ove zadatke, a i linijski sudac je bio dobro postavljen. Obje situacije bile su dosta rubne. Jake ekipe, poput Dinama, uvijek igraju na granici zaleđa, pomoćni suci tu uvijek, ako nisu sigurni, moraju puštati, pa je posebna odgovornost na VAR sobi, smatra Strahonja.

Uslijedio je komentar na suđenje Darija Bela u dvoboju Varaždin – Hajduk. Ta je utakmica bila dosta izjednačena do crvenog kartona Eleziju u 55. minuti. Je li to isključenje bilo opravdano? Bel je prvo pokazao žuti, ali nakon pregleda snimke dodijelio je crveni karton:

– Taj start je bio pogibeljan, takvi startovi mogu igrača izbaciti iz nogometa na duže vrijeme. Potpuno ispravna odluka VAR sobe, koja je imala obavezu pozvati Bela, koji je bio na poziciji gdje nije dobro mogao vidjeti đon u potkoljenicu. Ovo je isključivo prekršaj za isključenje, isključivo crveni karton. Imali smo tri slične situacije ovog proljeća i sve tri su bile za isključenje.

Pogodak Melnjaka u 47. minuti za vodstvo Hajduka je priznat, no nije bilo dobre snimke gola:

– Moramo vjerovati sucima, VAR je alat koji pomaže sucima. Ako nije bilo dobrih kamera VAR nije mogao svjedočiti. Jedino rješenje je slušati odluku suca. Pomoćni je pokazao da je lopta cijelim obujmom prošla liniju i moramo mu vjerovati, rekao je Strahonja i dodao:

– Mi nemamo gol-linijsku tehnologiju, to imaju jače lige. Naši suci dobro koriste VAR, ali nekad nema mogućnosti dobro postaviti kamere. S vremenom treba razmišljati da se to unaprijedi, prvenstveno da se uvede gol-tehnologija. Znam da je to skupo, ali vrijeme ide dalje.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?