Vicepostulatura se oglasila o okupljanju antifašista u Mostaru

Vicepostulatura postupak mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće” oglasila se priopćenjem za javnost u kome se podsjeća da su u Drugom svjetskom ratu „jugokomunisti” ubili 66 članova Hercegovačke franjevačke provincije, od kojih sedam u Mostaru.

U svom priopćenje u kome su reagirali na jučerašnje okupljanje u Mostaru u povodu 14. veljače, koji se u vrijeme SFRJ obilježavao kao Dan oslobođenja Mostara, iz Vicepostulature podsjećaju kako su na taj dan 1945. iz Franjevačkog samostana u Mostaru odvedeni, a zatim na obali Neretve na Čekrku ubijeni dr. fra Leo Petrović, fra Bernardin Smoljan, fra Rafo Prusina, fra Grga Vasilj, fra Jozo Bencun, fra Kažimir Bebek i fra Nenad Pehar.

A u tom nesretnom ratnom vremenu franjevci u Mostaru pomagali su pojedince i obitelji židovskog, srpskog, partizanskog, komunističkog… podrijetla. Mnogo je dokaza za to koji su pomno skupljeni u doktorskoj disertaciji Hrvoja Mandića: »Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svj. ratu i poraću«. Mi ovdje spomenimo samo to da su nekoliko puta partizanski i komunistički pripadnici dolazili do dr. fra Lea Petrovića da ga zbog njegovih zasluga za njihove obitelji odvedu na tzv. oslobođeni teritorij, ali je on to uvijek odbio. Posljednji put došli su po njega noć prije ulaska jugokomunista u Mostar.

U vrijeme Jugoslavije 14. veljače slavljen je kao »Dan oslobođenja Mostara«. Neki su, nazvavši se tzv. antifašistima, to nastavili i nakon Domovinskoga rata. Znakovi pod kojima sve čine jesu oni propalog jugokomunističkoga režima, jednoga od triju suvremenih totalitarizama (nacionalsocijalizma, fašizma i komunizma), kako je to definirao Europski parlament.

Iz Vicepostulature su citirali i aktualnog mostarskog gradonačelnika Marija Kordića koji je u svojoj objavi na društvenim mrežama prozvao sudionike jučerašnjeg skupa koji su, kako je rekao, Mostar nazvali mjestom neofašizma.

„Oštro osuđujem takav javni govor koji ne pripada civiliziranom i demokratskom društvu kojem Mostarke i Mostarci pripadaju. Duboko sam uvjeren da smo dovoljno sazreli kao društvo da demaskiramo lažno predstavljanje i sijače mržnje i podjela. Grad koji kao gradonačelnik predstavljam podržava i podržavat će sve slobode, provoditi reforme, ali i reagirati na zlonamjerne postupke i izjave”, poručio je Kordić.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?