Zelenski smijenio zamjenika zapovjednika Nacionalne garde

Bitka za ukrajinski grad Bahmut ne posustaje. Rusi ga već sedam mjeseci pokušavaju osvojiti, no napreduju samo nekoliko desetaka metara na dan. Ali zato su pokušali brz prodor kod Vuhledara, važnog prometnog čvorišta u Donecku, gdje su napadali i termobaričkim oružjem. Međutim, ondje su im Ukrajinci pružili snažan otpor i uništili 30 oklopnih vozila. Žestoka se bitka vodi i za grad Marjinku. Istodobno, nastavljaju se napadi dalekometnim oružjem s kopna i mora na ukrajinsku energetsku i prometnu infrastrukturu, piše hrt.hr.

Pregled događaja u Ukrajini pogledajte u prilogu Zdenke Kardum:

Zelenski smijenio zamjenika zapovjednika Nacionalne garde

17:00

Na udaru ruskih raketa našli su se i Harkiv i Herson. Rusi su Herson granatirali 60 puta. Na svim linijama fronte Ukrajinci pružaju žestok otpor, ali britanski obavještajci tvrde – Rusija ima najveće gubitke od početka invazije.   

Osim s ruskim agresorom predsjednik Volodimir Zelenski bori se i s unutarnjim problemima. Nastavio je sa smjenama odgovornih za korupciju, jutros je smijenjen zamjenik zapovjednika Nacionalne garde Ruslan Dzjuba. Unatoč teškoj situaciji u zemlji Zelenski je izrazio sućut i poslao pomoć potresom pogođenoj Turskoj.

Osnivač Wagnera tvrdi da su ruske snage zauzele ukrajinsko selo Hrasnu Horu

10:36

Osnivač ruske skupine Wagnera Jevgenij Prigožin rekao je da su pripadnici te plaćeničke skupine zauzeli selo Hrasnu Horu, na sjevernom rubu opkoljenoga grada Bahmuta u ukrajinskoj regiji Donecku.

U audio poruci što ju je objavio njegov ured za javnost na aplikaciji za poruke Telegramu Prigožin je rekao: “Danas su jurišne snage privatne vojne tvrtke Wagnera zauzele naselje Hrasnu Horu”.

Prigožin je također objavio kratki video u kojem se vide pripadnici Wagnera na ulazu u Hrasnu Horu, u kojoj je prije rata živjelo 600 stanovnika.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti je li selo zauzeto.

Wagner, nekoć tajnovita plaćenička skupina koja se borila za moskovske saveznike u Africi i na Bliskom istoku, mjesecima je predvodila napad na Bahmut, ostvarujući male, ali stalne uspjehe u bitki koja bjesni od prošlog ljeta.

SAD je u siječnju proglasio Wagner transnacionalnom kriminalnom organizacijom odgovornom za rašireno kršenje ljudskih prava.

Wagner je počeo regrutirati zatvorenike u kaznenom sustavu Rusije u ljeto 2022., a Prigožin, ugostiteljski poduzetnik koji je odslužio devet godina zatvora za vrijeme Sovjetskog Saveza, nudio je osuđenicima pomilovanje ako prežive šest mjeseci u Ukrajini.

Wagner nije dao informacije o tome koliko se osuđenika pridružilo njegovim redovima, ali službene ruske brojke objavljene u studenom pokazuju da se zatvorska populacija u zemlji smanjila za više od 20.000 između kolovoza i studenog, što je najveći pad u više od deset godina.

SAD procjenjuje da Wagner ima oko 50.000 ljudi raspoređenih u Ukrajini, uključujući 40.000 osuđenika regrutiranih iz ruskih zatvora.

Paravojna skupina Wagner djeluje u brojnim zemljama Afrike, uglavnom u borbi protiv pobunjenika. Pošto je proteklih mjeseci Prigožin videosnimkama pokušavao motivirati zatvorenike iz ruskih kaznionica da se pridruže njegovim borcima u Ukrajini, prošli tjedan je ustvrdio da je skupina prestala regrutirati zatvorenike.  

Nastavljaju se napadi dalekometnim oružjem na ukrajinsku infrastrukturu

07:38

– Ciljevi naših udara – ispunjeni su. Pogodili smo sva postrojenja koja smo ciljali. Prekinuli smo rad industrijskih i vojnih pogona. Također, blokirali smo željeznički prijevoz stranog oružja, streljiva i rezervnih dijelova do bojišnice, tvrdi Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

– Želim zahvaliti braniteljima našeg neba jer su ponovno obranili zemlju od iranskih dronova kojima se koristi Rusija. Hvala i svim vojnicima koji su se oduprli neprijatelju i odbacili napade u Doneckoj oblasti kod Bahmuta, Avdivke i na drugim područjima, poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?