Fra Danko Perutina: Ubojstvom franjevaca, koji su bili riznica znanja, jugokomunisti su željeli ostaviti stado bez pastira

Na današnji dan 1945. godine partizanska vojska ušla je u mostarski franjevački samostan iz kojeg su odveli sedmoricu fratara te ih ubili i ubacili u Neretvu. U blizini Čekrka, mjesta njihovog stradanja, franjevci se svake godine na ovaj dan pomole te upale svijeće u njihov spomen.

“Na ovaj dan mi smo se željeli sjetiti naše sedmorice fratara koji su ubijeni i bačeni u rijeku. To je zločin za koji nitko nije odgovarao.” navodi gvardijan franjevačkog samostana u Mostaru fra Danko Perutina.

Za vrijeme 2. svjetskog rata i poraća, u Hercegovini je ubijeno 66 franjevaca. Glavni cilj ovog zločina, kako navodi fra Danko, bio je ostaviti stado bez pastira. Hercegovački franjevci bili su riznica znanja, što tadašnjoj vlasti nije odgovaralo.

U 18 sati u Crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru služena je sveta misa u spomen na pobijene fratre i vjernike. A nakon mise mostarska Frama izvela je prigodni recital o nevino pobijem franjevcima.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?