Petrović: “Bojana treba ostaviti na miru, a ako Hrvatska izbori OI u Parizu, tko zna?”

V.d. izbornika hrvatske košarkaške reprezentacije Aleksandar Petrović danas je objavio popis igrača za pretkvalifikacijske utakmice za EP protiv Švicarske i Austrije. Tim povodom s njim je razgovarao Andrej Rašljanin, piše hrt.hr.

Petrović je skratio popis od 26 igrača na 15 imena. Što ima tih 15 koji su zaslužili mjesto na popisu?

– To je praktički ovog trenutka, što se tiče forme i kontinuiteta, najbolje što Hrvatska ovog trenutka može ponuditi. Prvo veliko natjecanje koje se objektivno očekuje je za dvije i pol godine. Kroz ove dvije i pol godine moramo stvoriti jezgru u ova dva prozora. Njima ćemo dodavati igrače profila HezonjeSmitha…, nakon toga NBA igrače, ali smatram da je ova jezgra bitna da može nositi ovaj profil utakmice, rekao je Petrović u razgovoru za HRT.

Luka Božić
 je bio zanimljiva tema. Prvo ga niste stavili na širi popis pa ste objavili da ste pogriješili pa ste dopunili tu listu, što je bio razlog takvoj odluci?

– Išao sam jednom drugom linijom, htio sam pružiti puno više prostora igračima od 20-21 godine, no shvatio sam da je pred nama iznimno zahtjevno ljeto i da nam je ova akcija iznimno bitna tako da nam svi najbolji igrači ovog trenutka dostupni budu tu na terenu i da svatko od njih ima pravo pokazati na terenu da ima mjesto u reprezentaciji, kaže v.d. izbornika.

Bojan Bogdanović je objavio da više neće igrati za hrvatsku reprezentaciju, je li vas ta odluka iznenadila i mislite li da se možda može predomisliti?

– Ja znam kako on funkcionira, treba jednostavno ostaviti Bojana na miru i raditi sve kao da Bojan više nikada neće zaigrati za reprezentaciju, ali ako se stvori dobra priča pa se Hrvatska plasira sljedeće godine na Olimpijske igre u Parizu, zašto ne?

Vi ste objavili da nakon ove dvije utakmice više nećete biti izbornik, tko bi mogao biti vaš nasljednik?

– Ono najvažnije što slijedi je po završetku prvenstva sjesti, resetirati situaciju, vidjeti tko bi bio idealno rješenje za budućeg izbornika.

Koliko imena tu postoji?

Miličić i dalje nastavlja s Poljskom uz Bešiktaš, Spahija je potpisao ugovor s Venezijom. Treba situaciju resetirati, ponovno popričati sa svim kandidatima koji dolaze u obzir i nakon toga dati prijedlog Upravnom odboru HKS-a da donese odluku. Ne bih čak ispustio iz vida ni internacionalizaciju stručnog stožera.

U kojem smjeru idete?

– Realno stanje na terenu će me rukovoditi u kojem smjeru da idem, izjavio je Petrović.

Kažu neki da je Hrvatska na niskim granama, možda i najnižim od samostalnosti, npr. Luka Božić, isti dan kad ste aktualizirali njegov poziv, mi smo u Dnevniku imali priču kako traži raskid ugovora sa Zadrom jer nije dobio tri mjeseca plaću. Imamo istu situaciju u Ciboni. Kako tome stati na kraj, zašto sponzori izbjegavaju hrvatske klubove u širokom luku?

– Mislim da se mora sofisticirano olakšati tim ljudima ulazak u klubove, moraju dobiti nekakve porezne olakšice. Financije su ovog trenutka problem, jer ako mi nismo u stanju za funkcioniranje seniorskog sasatava koji igra u ABA ligi pronaći milijun i pol eura, o čemu mi pričamo? Danas jedna Zvezda ili Partizan koji igraju u Euroligi imaju budžete preko deset milijuna eura, zaključio je Aleksandar Petrović.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?