Ukrajinci uništili zastrašujući ruski bacač termobaričnih raketa – video

Ukrajinske snage objavile su video koji prikazuje uništavanje ruskog raketnog bacača termobaričnih raketa u regiji Donjecka na istoku Ukrajine. Termobarične bombe se smatraju posebno opasnima zbog mogućnosti neselektivne upotrebe.

Video je na Telegramu podijelio Andriy Yermak, šef ukrajinske predsjedničke administracije. Napad dolazi u trenutku kada Rusija pokreće novu ofanzivu na ukrajinskoj granici.

-72. brigada spržila je ruski “SoIntsepiok”. Lijepa slika – napisao je Jermak u naslovu videa, misleći na ruski raketni bacač.

Uništeni lanser bio je TOS-1 ili TOS-1A, višestruki raketni sustav sposoban za lansiranje termobaričkog oružja. Ukrajinske snage izvijestile su da se lanser nalazi u regiji Donjeck u istočnoj Ukrajini, južno od Harkova.

Bombe, koje se ponekad nazivaju i vakuumske bombe, smatraju se posebno opasnima zbog njihove mogućnosti neselektivne upotrebe.

Njihova funkcija uključuje dvostupanjsko streljivo, koje uključuje raspršivanje oblaka goriva u zrak prije detonacije oblaka, stvarajući intenzivan udarni val. Prema studiji CIA-e iz 1993. godine, čak i ako ne dođe do druge faze, prva faza može biti smrtonosna, jer će žrtve udisati goruće gorivo.

Na početku ruske invazije, ukrajinski veleposlanik u SAD optužio je Rusiju da koristi termobaričke bombe kako bi izazvala strah i razaranja među civilinim stanovništvom. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?