Iz Sarajeva za Tursku krenula 54 šlepera “od Bosne Turskoj i Siriji”

Humanitarna udruga Pomozi.ba koja neprestano radi na prikupljanju pomoći za područja pogođena pootresom večeras je otpremilo 54 šlepera pomoći koji su na put krenuli iz Sarajeva ka Turskoj. Nakon potresa koji su zadesili Tursku i Siriju 6. veljače, kako je rekao predsjednik udruge Pomozi.ba Elvir Karalić, mnogobrojni građani širom Bosne i Hercegovine su se odazvali u pomoć ugroženima.

– Velika je tragedija s jedne strane, ali je također velik odaziv Bosanaca i Hercegovaca da pomognu. Ljudi su pomagali na sve moguće načine i pomoć je stizala iz svakog kraja BiH. Dobili smo značajne donacije, kako u novcu, tako u materijalnim stvarima i nadam se da ćemo mi kao organizacija Pomozi.ba opravdati povjerenje i pomoći tim ljudima na najbolji moći način – dodao je Karalić, prenosi Fena.

Naveo je da se u šleperima nalazi različita roba, hrana, voda, agregati, grijalice, šatori, vreće za spavanje, higijenske potrepštine, pelene za bebe, kreveti, te da je minimalna vrijednost pomoći, iako je teško procijeniti, oko šest milijuna KM. Šleperi idu ka turskom gradu Edirne i tamo će pomoć preuzeti turska organizacija AFAD i oni dalje nastavljaju distribuciju ka gradovima koji su pogođeni potresom.

Karalić je naveo da u skladištima ima još robe i da je prikupljeno više od sto šlepera pomoći.

– Nastavljamo i dalje s akcijom, a jutros smo dobili informacije na koje ranije nismo toliko obratili pažnju, a odnose se na igračke za djecu. Stoga ovaj put apeliram na građane da mogu donirati igračke za djecu – dodao je Karalić.

Naglasio je da je u planu nabavka stambenih kontejnera i da su pregovorima s nekoliko turskih i bugarskih tvrtki.

– Teško je sada napraviti ugovor s nekom firmom jer je potražnja velika, ali u planu nam je da osiguramo po 100 kontejnera, kako za Tursku, tako i za Siriju u narednih mjesec ili dva – dodao je Karalić.

Zanimljivo je, piše HMS, kako na kamionima koji voze pomoć u Tursku i Siriju stoji “From Bosnia to Turkyi and Siriya”, u prijevodu “od Bosne Turskoj i Siriji”. Organizatori su, sigurno ne slučajno, iz naziva naše države izostavili Hercegovina, iako se u kamionima nalazi i sigurno ne mala pomoć s juga BiH.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?