Sjedinjene Američke države se uključuju u slučaj džamije u Neumu, traže dogovor, iz Općine kažu da bespravno grade istu i ne poštuju propise

Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini komentiralo je događanja u Rabranima, Općina Neum gdje su općinske vlasti u pratnji policije izvršile pečaćenje Tucakovića džamije.

Poručuju da SAD podržavaju pravo svih osoba na ostvarivanje osnovnih prava okupljanja i obavljanja vjerskih obreda.

“Dok vjerske zajednice imaju obvezu poštivanja zakona, vlasti Bosne i Hercegovine na svim nivoima, također, imaju obvezu da osiguraju sigurno i inkluzivno okruženje i jednak tretman za sve građane bez obzira na njihovu vjersku pripadnost. Potičemo lokalne vlasti na suradnju s Islamskom zajednicom kako bi se omogućilo okupljanje i obavljanje vjerskih obreda”, rečeno je iz Veleposlanstvo SAD za Preporod.info.

Ranije je Muftijstvo mostarsko objavilo priopćenje za javnost u vezi s pečaćenjem džamije u Rabranima kod Neuma, apelirajući na međunarodne institucije i predstavnike vlasti u našoj zemlji na svim nivoima da pomognu u rješavanju ovog pitanja u skladu s vjerskim pravima i slobodama.

Podsjetimo, lokalni portal Neum.online pisao je da su na ovom objektu rađeni brojni građevinski radovi bez dozvole te da je općinska građevinska inspekcija u više navrata iste obustavljala zbog bespravne gradnje, odnosno zbog građenja mimo zakona i bez dozvole.

Iz Službe za graditeljstvo su za neumski portal potvrdili da ovo nije prvi put da se postavlja traka za obustavu radova na ovaj objekt, ali i da se izvođači uporno oglušuju na zakon, skidaju traku i nastavljaju s radovima.

Dragan Jurković, načelnik Neuma, za ovaj portal je izjavio da je inspekcija ponovno zatvorila gradilište u Rabranima koje nije imalo dozvolu.

”Povrijeđen je službeni pečat i traka i bit će podnesena kaznena prijava. Očekujem da se uključe nadležne službe, policije i inspekcije te da postupite po zakonu ukoliko se ne ishoduju potrebne dozvole za gradnju”, rekao je ranije Jurković, prenosi Bljesak.info

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?