Ljetovanje u 2023. postalo luksuz: Cijene nikad veće, a ponuda nikad manja

Ljetovanje za građane BiH već odavno postaje luksuz. Tako i ove postpandemijske godine, zbog inflacije i energetske krize cijene su se drastično promijenile, a ponuda i kvalitetu ne prate taj rast.

Domaće turističke agencije već uveliko objavljuju ponude za ljetovanje 2023. godine, a od cijena mnogima će se zavrtjeti u glavi. Dok se prije nekoliko godina na ljetovanje moglo otići za nekoliko stotina KM, sada na to možemo zaboraviti, jer su trenutno u pitanju hiljade.

Sada možemo govoriti o cijenama ljetovanja u ranom booking, a naravno da će se cijene u tijeku sezone drastično mijenjati. Tako na ljeto ove godine za odmor u Turskoj ćete morati izdvojiti minimalno 1000 KM za sedam dana. Ako govorimo o četveročlanoj porodici onda će to iznositi od 2.000-4.000 KM, u zavisnosti od uzrasta djece. Prije par godina za isto putovanje ste morali izdvojiti oko 700 KM po osobi. I ranije je najavljivano da će cijene ljetovanja poskupiti za oko 30 posto.

Nešto drugačije cijene su za putovanje u Grčku. Ako se odlučite za ovo putovanje, te uskoro uplatite cijenu ljetovanja, možete pronaći pristupačne ponude za 800 KM i to za 10 dana, s tim da se putuje autobusom, a ne avionom kao što je to slučaj kod Turske.

Cijene ljetovanja u Hrvatskoj ove godine su skočile i do 30 posto, u odnosu na prethodne tri godine. Tako za odmor u susjednoj Hrvatskoj trebate izdvojiti sličnu svotu novca kao i za odmor u Turskoj. Iako Hrvati očekuju profitabilnu sezonu, iz godine u godinu, zbog nepristupačnih cijena, sve više se smanjuje broj gostiju iz BiH, koji traže alternative za svoj ljetni odmor.

Za ljetovanje u Crnoj Gori, tijekom ranog bookinga, možete pronaći smještaj s all inclusive ponudom za oko 100 KM dnevno po osobi. Dakle za ljetovanje u Crnoj Gori od 7 dana, zajedno s prijevozom, treba se izdvojiti oko 900 KM. Ovo jeste neznačajno jeftinija ponuda u odnosu na Tursku i Hrvatsku, ali nije jeftinija opcija od ranog bookinga za Grčku.

Za one s dubljim džepom izdvojili smo i neke egzotične destinacije. Ljetovanje od 10 dana na Zanzibaru u 2023. godini koštat će oko 2.500 KM po osobi. Nešto skuplje je putovanje na Bali, koje iznosi oko 2.600 KM, a za putovanje u Meksiko trebat ćete izdvojiti oko 2.500 KM po osobi.

U posljednje vrijeme građani BiH se odlučuju za domaću obalu, točnije Neum, koji jeste najpristupačnija ponuda za financijske mogućnosti naših građana. Rane rezervacije za Neum se mogu pronaći za oko 50-70 KM dnevno po osobi, što ukupno za 7 noći iznosi od 350 do 490 KM. Uz tu cijenu potpadaju ponude polu pansiona.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?