Nije dobro udati se za rasipnika, ali još je gore za škrtca: Branio supruzi da se tušira, na WC-u morala koristiti dva listića papira pa – oboljela psihički

Brak je mrak. Negdje alegorično, negdje doslovno, piše Glas Istre.

Ova žena iz Italije godinama je bila kontrolirana od svog muža. Njezin odabranik kontrolirao je koliko troši, od novca do toaletnog papira. Naime, na WC-u je morala koristiti dva listića toalet papira, a  u umivaoniku je trebala spremati vodu koju je koristila za pranje lica radi ponovne uporabe. Uz to, tuširanje joj je bilo dozvoljeno jednom tjedno.

Ovo su ipak samo neke od apsurdnih situacija koje je proživjela žena iz Bologne pod pritiskom supruga koji je bio opsjednut štednjom.

Nametanje ekstremno štedljivog životnog stila u nekim slučajevima može se klasificirati kao zlostavljanje. O tome je u ovom slučaju odlučio Vrhovni sud koji je potvrdio kaznu nasilnom suprugu jer je svoju ženu prisilio na višegodišnju “štednju u domaćinstvu”.

Prema riječima sudaca, ovaj muškarac je ugnjetavao svoju suprugu, opsesivno je kontrolirajući. Zanimljivo je, saznaje se, da obitelj nije bila u teškoj financijskoj situaciji. 

Tortura škrtog supruga osjećala se i tijekom kupovine. Na primjer, žena nije smjela kupovati brendirane proizvode, već samo proizvode “na akciji – što je vrijedilo za kućne potrepštine i za odjeću”. Stroga pravila odnosila su se i na “obiteljski život i intimnu njegu”. Ova žena je priznala je smjela koristiti “samo dva listića toaletnog papira, a u umivaoniku je trebala spremati vodu koju je koristila za pranje lica radi ponovne uporabe, dok se tuširati smjela samo jednom tjedno”. Osim toga, muž je naredio da za jelo smije koristiti samo žlicu ili vilicu i jedan tanjur po obroku.

Suprug je često grdio svoju ženu i tvrdio da ne poštuje pravila, nazivajući je često i rasipnicom. Prema riječima sudaca, u njihovoj je kući vladalo “ozračje ugnjetavanja”. U presudi Vrhovnog suda suci su objasnili da su njegova  “ponašanja popraćena posebno bolnim metodama kontrole, toliko da je žena bila prisiljena bacati račune iz dućana, sakrivati kupljenu robu i kupljene namirnice kod svojih roditelja, zamoliti svoje prijatelje da suprugu kažu da su joj poklonili nešto što je kupila”.

Jedna anegdota dobro će vam prikazati kako je funkcionirao ovaj čovjek. Jednom je prilikom žena bacila korišteni kuhinjski papir u kantu za smeće. Muž ga je izvadio i rekao da je papir još uvijek upotrebljiv te da se čak može podijeliti na deset komadića i koristiti, ponovno.

Ženine prijateljice i otac svjedočili su na sudu u njezinu korist, rekavši da je nekad nasmijana i zdrava žena tijekom suživota s mužem postala izolirana te je izgubila samostalnost i počela je patiti od psihičkih problema.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?