Masovni odlazak mladih iz BiH, velik postotak mladih koji odlaze iz Ljubuškog, Širokog Brijega i Gruda

Više od 600.000 građana napustilo je BiH u posljednjih deset godina, pokazuju još nekompletni podaci Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

Nažalost, broj građana koji su napustili našu zemlju iz godine u godinu raste. 

-Zaključno s 2021., naši volonteri evidentirali su odlazak  484.996 građana. Ovom broju treba dodati podatak da su u 2022. godini Posavska i Zapadnohercegovačka županija izgubili 15.000 stanovnika, od kojih je oko 70 posto mladih, najviše iz Odžaka, Domaljevca, Šamca i Modriče – kazala je za “Avaz” predsjednica Unije Mirhunisa Zukić. 

Masovan odlazak mladih prisutan je i u Doboju te Derventi, Tesliću, Bosanskoj Gradišci, Prijedoru, Prnjavoru.

-Postotak mladih koji odlaze iz Ljubuškog, Širokog Brijega i Gruda je čak oko 80 posto. Grahovo je grad duhova, u Drvaru se zatvaraju škole i služe samo za glasanje na izborima, istočna Bosna ostaje pusta.

Imamo toliko tužnih gradova i, prema pristiglim podacima, procjenjujemo da se iz BiH u posljednjih deset 600.000 građana iselilo iz BiH – navela je Zukić.

Podaci se još prikupljaju i obrađuju, a radi to 60 volontera na terenu, tako da bi crna statistika, o kojoj, čini se, brinu samo Unija i mediji, mogla biti i crnja.

Pozitivni primjeri iz Sanskog Mosta, gdje tvrtka GAT mladima osigurava plaću od 1.400 KM, Lukavca, općine koja je osigurala značajnu potporu upošljavanju mladih, ili Bratunca, gdje nedostaje vrtića, nažalost, nisu dovoljni da promijene ukupnu sliku.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?