U srpnju 2019. godine potrošačka košariva koštala je ispod 2.000 KM, danas tri tisuće

Troškovi života građana Bosne i Hercegovine u posljednjih nekoliko godina veći su za 50 posto, a posebno zabrinjava trend poskupljenja osnovnih životnih namirnica. 

U srpnju 2019. godine potrošačka korpa koštala je ispod 2.000 KM, a, prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH, za preživljavanje četveročlane obitelji u siječnju ove godine bilo je potrebno blizu 3.000 KM.

Gotovo stalno rasle su cijene hrane. Koliko je u BiH danas skuplje i puko preživljavanje, najjasnije se vidi iz usporedbe cijena pojedinih namirnica iz veljače 2018. i prosinca prošle godine, mjeseca za koji je objavljen posljednji izvještaj Agencije za statistiku BiH. Ne postoji proizvod koji danas nije drastično skuplji, od kruha i brašna, do mesa, putera, kave…

-Naša vlast je potpuno neovisna od naroda, ne plaši se ni naroda ni inflacije. Zato ćemo gaziti u sve veće siromaštvo, jer dugovi počinju pristizati. Dvadeset godina ova vlast rasprodaje, uništava, zadužuje, uvećava gubitke. Valutni odbor i čvrst devizni tečaj guše inflaciju, ali jednom mora doći do ekonomskog i monetarnog izravnanja, provale inflacije koja kod nas mora iznositi 100 posto – kazao je doktor ekonomskih znanosti Aleksa Milojević.

Vrlo je pesimističan zbog činjenice da vlasti već desetljećima ne pokazuju brigu za sudbinu naroda, ne shvataju da se inflacija gasi domaćom proizvodnjom.

-Čak je i poljoprivreda, za koju imamo izuzetne uvjete, velikim dijelom propala zbog nekontroliranog uvoza, ali i odsustva značajnije pomoći. Da je vlast okrenuta narodu, osigurala bi barem dovoljno hrane, jer polovica stanovništva sebi ne može osigurati čak ni dovoljno hrane. Nije istinita ona priča da svaki narod ima državu kakvu je zaslužio, mislim da ovi narodi zaslužuju mnogo bolje, ali na vlasti su oni koji vode računa samo o sebi – istaknuo je Milojević u izjavi za Avaz.

e-herecgovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?