U nekim dijelovima Hrvatske past će i do 25 cm snijega. Na Jadranu problemi u prometu

Iako ju ionako zovu „veljača-prevrtača“, ove su godine meteorološke promjene u veljače čak i češće nego dosad. Taman kad smo nakon dvadesetak suhih dana pa hladnog vala i potom iznadprosječne topline, mislili da je gotovo – ovaj vikend će to demantirati.

Još do jučer je prevladavala temperatura primjerena travnju, da bi se jutros probudili uz kišu, susnježicu, a u gorju će navečer pasti i novi snijeg. – Za vikend nastupa promjena koja će obilježiti kraj ovogodišnje veljače – upozorili su iz DHMZ-a i to se upravo događa.

– Hladan zrak koji prodire sa sjevera već je dosad osjetno snizio temperaturu, a do kraja dana se očekuje i dodatno zahladnjenje. U gorju će kiša mjestimice prijeći u susnježicu i snijeg, a do sredine nedjelje ponegdje će pasti i više od 25 cm snijega. Biti će vrlo vjetrovito, na kopnu će puhati sjeveroistočni vjetar, dok će na sjevernom dijelu Srednjeg Jadrana puhati jaka i olujna, podno Velebita i orkanska bura koja će već tijekom noći, a osobito sutra stvarati probleme u prometu. Olujna bura se očekuje i na Sjevernom Jadranu, a ponegdje uz obalu biti će susnježice i snijega. Toplo će ostati samo na krajnjem jugu Jadrana gdje će se zadržati jako i olujno jugo. U Zagrebu se također očekuje susnježica i snijeg, ali bez njegovog zadržavanja – rekao je za Jutarnji dežurni meteorolog DHMZ-a.

Bojan Lipovšćak, meteorolog s N1 televizije, u svojoj prognozi piše da je brza promjena vremena posljedica prodora hladnog nestabilnog zraka sa sjevera nad europsko kopno koje povlači anticiklona koja se stacionirala nad Velikom Britanijom i polje niskog tlaka ciklone koja se razvija nad Sredozemnim morem.

– Pravi ugriz zime, kako bi ga Englezi nazvali Beast from the East (Zvijer s istoka)”, napisao je Lipovšćak u svojoj prognozi.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?