Šef Civilne zaštite MUP-a RH: “Išao sam u Mostar, polagao ispite, moj je rad imao 300 stranica”

“Bez veze me se provlači kroz aferu, moja je diploma ispravna. Nisam je kupio, a školarinu za doktorski studij u Mostaru sam platio sam. Ta mi diploma u poslovnom smislu ništa ne znači, ona mi nije bila uvjet za posao, tek osobna satisfakcija”, kaže Damir Trut, ravnatelj civilne zaštite MUP-a RH, čije se ime posljednjih dana provlači kroz veliku aferu nezakonitog izdavanja diploma na privatnim sveučilištima u BiH, javlja Jutarnji list.

Njegovo ime se počelo spominjati u hrvatskim medijima nakon što je SIPA provela akciju i uhitila više profesora s privatnih sveučilišta u BiH zbog sumnje da su prodavali diplome.

Pod istragom je i Univerzitet modernih znanosti CKM Mostar, na kojemu je 2016. doktorirao i ravnatelj civilne zaštite RH Damir Trut, a on se sada o svemu oglasio.

Na upit zašto se, nakon što je diplomirao na Sveučilištu u Zagrebu, odlučio doktorirati na privatnom univerzitetu u Mostaru, Trut objašnjava:

“Na taj sam univerzitet išao samo iz jednog razloga, a taj je što je jedini imao doktorski studij civilne zaštite. Takav doktorski studij kod nas ne postoji. To je bila znanstvena nadogradnja za osobnu satisfakciju”, objašnjava Damir Trut razlog zbog kojega je upisao mostarski Fakultet prava i sigurnosnih studija, gdje je doktorirao 2016. Pritom tvrdi kako je netočno da je bila riječ o nepriznatom fakultetu. Po njegovim informacijama, studij je imao dopusnicu za rad županije.

“Putovao sam u Mostar, pisao radove, polagao ispite, a nakon što sam doktorirao, diplomu sam nostrificirao u AZVO. I nemojte misliti da sam tamo ikoga znao i to ‘sredio‘. Išao sam kao građanin redovnim putem i to je bilo to, zaključuje i šalje fotografije s obrane doktorata u Mostaru. Uz njih stavlja opis: “S obrane doktorske disertacije. Ozbiljno povjerenstvo, a i moj je rad imao više od 300 stranica. Ovo nije benzinska”. Time aludira na izjavu Milanka Kajganića, glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, da su se u BiH diploma mogla kupiti i na benzinskim pumpama.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?