Kako FlixBus ruši cijene da bi uništio konkurenciju pa ih onda diže kad ostane jedini prijevoznik? Cijena karte iz Mostara za Munchen sada je 69 KM

Zanimljiv članak kojim se analizira ponašanje prijevoznika FlixBus koji ruši cijene na tržištu pojavio se na portalu Bljesak.info.

Riječ je o tome da FlixBus iz Mostara nudi vrlo jeftine cijene prema Njemačkoj, ali iste bi uskoro mogle poskupjeti.

Krenete li iz Mostara autobusom za Frankfurt kartu ćete platiti po istoj cijeni kao prema Osijeku, 100 KM.

Odlučite li se pak za München, ona će vas doći 69 KM, marku jeftinije nego za Zagreb.

Gleda li se na kilometražu koja je za prijevoznika trošak, jasno je da se linije za Njemačku svjesno voze s gubitkom, a cijene se spuštaju ne razinu ispod rentabilnosti.

”To je politika FixBusa. Nižim kartama izbacuju konkurenciju i kad ostanu sami na tržištu podižu ih. Zato sada imate karte za Split i Makarsku koje su za samo 20-tak KM jeftinije nego za München, što kada gledate po kilometraži nije realno”, za Bljesak.info objašnjava jedan od bh. prijevoznika.

Prema riječima prijevoznika, FlixBus se na neko tržište pojavljuje dampingškima cijenama karata i na taj način ruši konkurenciju kojoj naposljetku ‘uzima’ autobuse i vozače ‘prisilnom suradnjom’.

A kad ovlada tržištem, niske cijene karata narastu u nedogled.

Slična situacija, koja se danas događa s cijenama na njemačkim linijama iz BiH, prije par godina događala se i s onima iz Hrvatske.

Naime, dolaskom na bh. tržište, FlixBus je ponudio za to vrijeme nerealne cijene karata za gradove u Hrvatskoj.

S njima se za putnike godinu dana borio međugorski Globtour, no bezuspješno.

”Dok je Globtour vozio za sebe, a Flixbus za sebe, cijena karata iz Mostara za Zagreb iznosila je 25 KM. To je bilo nerealno nisko. Globtour je nakon godinu dana odustao, nije mogao više to izdržati, i ušao u suradnju s Flixbusox s dozvolama za linije između BiH i Hrvarske. Cijene karata za hrvatske gradove iz Mostara zatim su znatno poskupljele. Tako oni rade, unište konkurenciju i zauzmu monopol” objasnio je sugovornik Bljeska upućen u situaciju.

Na bh. tržište FlixBus je ušao preko Autoherca iz Gruda koji su za njih vozili pod ugovorom.

Flixbus je, objašnjava Bljeskov izvor, Autohercu plaćao po kilometru, dok je za sebe zadržavao cijenu karata. U jednoj je fazi, ističe, Autoherc odustao da bi se FlixBus upisao na sve njihove dozvole i postao njihov vlasnik. Na ovaj način, ističe, postao je vlasnik svih dozvola za hrvatske linije iz BiH i sada ima monopol nad ovim tržištem.

Čitav članak pročitajte OVDJE

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?