Eva iz Ljubuškog i njena obitelj vode restoran u SAD-u: “Njihov sendvič najboljim u Chicagu”

Eva Knezović rođena je u Chicagu, ali svakog ljeta s nestrpljenjem čeka povratak u domovinu svojih roditelja i korijenima za koje je vezana – u malo mjesto pokraj Ljubuškog u Hercegovini.

Jer tamo se najviše osjeća doma i baš taj osjećaj uvijek nosi sa sobom na povratku u SAD, piše portal gastro.24sata.hr čiji su novinari razgovarali s ovom Ljubušankom.

“Dok sam odrastala, uvijek sam gledala kako moja majka i baka kuhaju i one su me jako inspirirale da jednog dana otvorim svoj restoran. Odrasla sam jedući domaću hrvatsku hranu, pa mi je ova američka bila više kao posebna prigoda ili poslastica. Jako volim jednostavna i domaća jela – to je ono što i pripremamo u našem restoranu Doma u Chicagu – domaću hranu kuhanu s ljubavlju!“, objašnjava simpatična Eva.

 | Author: Instagram @domameanshome

The Chicago Tribune je lani proglasio njihov sendvič – najboljim!

Jednostavno, kvalitetno i zdravo – tako su kuhale njezina mama i baka, a kao primjer Eva spominje kako joj je jedna od najdražih uspomena iz doba dok je bila djevojčica kako je jela puru s jogurtom za ručak sa svojom majkom.

Otkriva i da jako voli njezinu raštiku, oblatne i palačinke.

Chicago je veliki grad sa sjajnim balkanskim restoranima, ali svatko to radi na drugačiji način. Ono što nas izdvaja od drugih je to što nudimo tradicionalna hrvatska jela, ali i hranu i piće američkog i europskog stila. Zaista smo ponosni na korištenje lokalnih namirnica i izradu svega u domaćem stilu. Svi vole hrvatsku hranu, posebno naš domaći burek, peciva i ćevape – The Chicago Tribune je lani proglasio naš sendvič najboljim u Chicagu! Naši sendviči za doručak i kolačići vrlo su popularni i doista nudimo raznolik izbor – ima za svakoga ponešto. Ova kombinacija hrane pravi je odraz mog odgoja i načina na koji jedem”, kaže ponosno Eva.

Velikim komplimentom smatra i činjenicu da je gosti često traže neke od recepata – poput recepta za kolače s maslinovim uljem i tajnog Doma ljutog umaka, ali ih Eva i njezina obitelj, koji su ih s vremenom sami izradili, ipak čuvaju za sebe. 

“To su sve domaći recepti na kojima smo s vremenom radili. Možda jednog dana mogu napisati kuharicu i podijeliti je sa svijetom! Imamo veliki jelovnik, ali svakih nekoliko tjedana dodajemo na njega druge hrvatske specijalitete. Volimo se zabavljati kuhajući, a uz to i nuditi sezonske namirnice. Naši kupci trenutno jako vole breskvice i mađarice, to su ipak posebni kolačići koje se u SAD-u ne viđa svaki dan”, priča Eva.

Kako napominje glavna junakinja ove priče, cijela njezina obitelj pomagala je pri otvaranju restorana i pomogla da se Evina ‘američki san o hrvatskoj hrani’ ostvari. 

“Moj je otac sve, od kuhinje do prostora za sjedenje, napravio vlastitim rukama. Moj brat također radi u restoranu gdje zabavlja goste, sestra Marina peče naše kolače i dizajnira cvijeće, njen suprug Zoran bio je naša prva mušterija na dan otvorenja… Moj drugi šogor Matern pomaže nam u umjetničkom vođenju. Mama mi pomaže s receptima, a moja sestra blizanka Kata je također u potpunosti posvećena restoranu.”

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?