Vladajući nisu raspravljali o tome da se donesu izmjene koje bi omogućile veće plaće u realnom sektoru

Iako su se poslodavci nadali da će zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH raspravljati o točkama koje bi omogućile veće plaće radnicima, do toga nije došlo.

Na dnevni red sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, koja je održana prije dva dana, nisu uopće ni uvrštene točke na kojima su inzistirali iz Udruženja poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine i Saveza samostalnih sindikata BiH, a čime bi, kako kažu, bilo omogućeno povećanje plaća radnicima do 400 KM.

Zbog svega toga iz Udruženja poslodavaca FBiH izrazili su nezadovoljstvo i razočarenje zbog nedostatka sluha za rješavanje pitanja o kojem se govori duže razdoblje. Rast cijena doveo je do lošeg socioekonomskog položaja stanovnika BiH. Poslodavci upozoravaju na odlazak radnika i nedostatak radne snage.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, rekao je za Avaz kako ni stara, a ni nova garnitura političara nema previše sluha za ekonomiju i standard.

“Njima su, očito, neke druge stvari važnije. Ova pitanja su ostala neusaglašena. Zašto, nije nam jasno. Jer u ovoj priči nema nekog nacionalnog ni teritorijalnog predznaka, ovo pitanje se odnosi čisto na standard građana, radnika. Mi se samo nadamo da će jednostavno početi razmišljati na način kako da naprave neki pomak”, kazao je Smailbegović.

Iako od povećanja plaća za sada nema ništa, Smailbegović naglašava da će Udruženje poslodavaca nastaviti inzistirati na uvrštavanju ovih točaka na dnevni red Zastupničkog doma PFBiH.

Ranije su navodili kako je konačan cilj izmjena i dopuna zakona povećanje svih plaća zaposlenih u realnom sektoru. Riječ je o točkama koje se odnose na izmjene dva zakona s ciljem da najveći dio uvećanja plaće pripadne radniku, a ne državi u vidu doprinosa ili poreza na platu, kao što je do sada bio slučaj.

Prema predloženim izmjenama i dopunama dva zakona, Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH, na eventualna povećana neto primanja radnika, gospodarska društva i obrtnici plaćali bi samo umanjene doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, što bi omogućilo da ukupno povećanje plaće ide direktno radnicima.

“Država neće ništa izgubiti, naprotiv, viša primanja znače i veću potrošnju, pa će kroz indirektne poreze država dodatno zaraditi“, isticali su ranije iz Udruženja poslodavaca.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?