Hrvatski ministar: Očekujemo stotinjak projekata iz BiH koji će se provoditi zajedno s partnerima iz Hrvatske

Hrvatski ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić izjavio je u četvrtak u Kreševu kako će Hrvatska zajedno s BiH uz potporu europskih fondova realizirati stotinjak projekata, te će pomoći u hrvatskim sredinama u BiH u izobrazbi za privlačenje sredstava iz Europske unije.

“Očekujemo stotinjak novih projekata s područja BiH koji će se provoditi zajedno s hrvatskim partnerima i partnerima iz drugih država, ovisno o kojim programima se radi”, rekao je ministar Erlić nakon susreta s dužnosnicima koji dolaze iz Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Pojasnio je kako je Hrvatskoj do sada iz programa prekograničnih projekata bilo dostupno 57 milijuna eura, a odnedavno su ta sredstva povećana.

„Hrvatska je već deset godina u EU i europski fondovi su bili i ostali ključni izvor financiranja za javne investicije u Republici Hrvatskoj. U procesu integracije naučili smo puno, formirali smo timove, izgradili smo sustav za provedbu europskih fondova i projekata, projekata koji u suštini znače razvoj i zahvaljujući kojima se Hrvatska približava najrazvijenijim zemljama Europske unije“, kazao je ministar Erlić.

Posjet Kreševu je iskorišten, dodao je hrvatski ministar, kako bi se predstavnicima bh. općina, gradova i županija ukazalo na to kako ojačati kapacitete potrebne za privlačenje europskih sredstava.

„EU projekti nose razvoj, nose nova ulaganja u različita područja, od kulturne, prirodne baštine, ulaganja u tzv. zelene politike, koje su sada forte kompletne Europske unije, posebice u kontekstu energetske krize i rata u Ukrajini. Ti projekti stalno će rasti i bit će ih sve više. Mi smo u proteklom razdoblju iz programa Interreg imali dostupnih 57 milijuna eura, sada su ta sredstva povećana i imamo preko 120 milijuna eura. Očekujemo stotinjak novih projekata s područja BiH koji će se provoditi zajedno s hrvatskim partnerima i partnerima iz drugih država“, poručio je ministar Erlić.

U Kreševu je jučer održan i redoviti sastanak Koordinacije načelnika, gradonačelnika i predsjednika kantonalnih vlada koji dolaze iz stranaka HNS-a, na kojem se pored europskih fondova i regionalnog razvoja, razgovaralo i o geodetskim problemima u bh. gradovima.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?