Pokrenuta nova istraga oko ubojstva Joze Leutara, obitelj sumnja da je za atentat kriv donedavni bošnjački politički vrh iz Sarajeva

Tužiteljstvo BiH izvijestilo je da je ispitalo više svjedoka iz Hrvatske i BiH te iz inozemstva o okolnostima atentata na doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Jozu Leutara iz 1999., u sklopu nove istrage koja se vodi nakon što je Ustavni sud BiH 2021. prihvatio priziv doministrove obitelji.

Ustavni sud utvrdio je “povrede prava na život” i neučinkovitost vlasti da provedu istragu i pronađu počinitelje ubojstva doministra unutarnjih poslova Joze Leutara u proljeće 1999. te je naložio otvaranje nove istrage.

“Tužiteljstvo BiH i dalje aktivno poduzima radnje dokazivanja, koje uključuju i saslušanje velikog broja svjedoka, od kojih se određeni dio nalazi u inozemstvu i za čije saslušanje je tužiteljstvo uputilo više zamolnica za pružanje međunarodne pravne pomoći, to čekamo postupanje po njima”, navodi se u odgovoru koji je odvjetničkom uredu Nade Dalipagić, Jelene Dalipagić Crnjac i Gorana Crnjca, koji zastupaju obitelj Leutar, dostavio državni tužitelj Dubravko Čampara.

On je pojasnio kako je već saslušan određeni broj svjedoka na području Bosne i Hercegovine i RH te se očekuje odgovor o saslušanju brojnih drugih svjedoka u inozemstvu.

S objašnjenjem “zaštite integriteta istrage” tužitelj Čampara je objasnio kako u ovoj fazi “nije u mogućnosti pružiti više informacija o napretku o istrazi”.

Leutar ubijen autobombom u centru Sarajeva
Doministar unutarnjih poslova Federacije BiH Jozo Leutar stradao je u atentatu autobombom, koji je izveden 16. ožujka 1999. u središtu Sarajeva, a preminuo je dva tjedna kasnije u bolnici. Taj je slučaj dodatno poremetio hrvatsko-bošnjačke odnose.

No za njegovo ubojstvo je bilo optuženo šestero Hrvata, koje je u procesu Županijski sud u Sarajevu oslobodio odgovornosti.

Obitelj Joze Leutara sumnja kako iza njegovog ubojstva stoje donedavni bošnjački politički vrh iz Sarajeva i brojne institucije koje su godinama zataškavale taj slučaj. Njegov sin Ivica Leutar ranije je rekao kako je uvjeren da će ubojice biti pronađeni ako dođe do promjene vlasti, prenosi Index.hr

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?