U svijetu banke propadaju, rekordni prihod banke sa sjedištem u Hercegovini, zaradili preko 100 milijuna

Dok se u svijetu priča o kolapsima banaka što je potaknulo opravdane strahove o zdravlju bankarskog sustava i natjeralo ulagače da dobro razmisle gdje žele čuvati svoj novac, u BiH su banke u prošloj godini ostvarile rekordne rezultate, a mnoge od njih postavile su i svoje osobne rekorde u prihodima i zaradi.

Najveća banka u BiH po ukupnoj aktivi – UniCredit bank Mostar, lani je ostvarila čistu zaradu, odnosno dobit od 112,5 milijuna KM, što je rekordan iznos. To je prvi put u posljednjih nekoliko godina da zarada jedne banke pređe iznos od 100 milijuna KM, piše BiznisInfo.ba. Usporedbe radi, godinu ranije zarada ove banke bila je 88 milijuna KM.

S druge strane, u Americi se naveliko priča o propasti Silicon Valley Banke (SVB) i Signature Banke, zbog čega su se tamošnji ulagači zabrinuli da bi i druge banke mogle doživjeti istu sudbinu, a u opasnosti je bila i banka First Republic, no zabrinutost ulagača u ovu banku popustila je nakon što je čak 11 američkih banaka ubrizgalo 30 milijardi dolara u First Republic.

Kriza je i u Švicarskoj, preko vikenda najveća švicarska banka UBS je pristala preuzeti posrnuli Credit Suisse i njegove gubitke za tri milijarde švicarskih franaka. Riječ je o spajanju koje su osmislile švicarske vlasti kako bi se izbjegli dodatni potresi na tržištu previranja u globalnom bankarstvu, prenosi Hina.

U BiH je pak posve drugačija priča, barem u medijima.

Nedavno je objavljeno kako su ukupni prihodi banaka u FBiH lani bili oko milijardu i 189 milijuna KM, prema preliminarnim podacima. Ukupni rashodi bili su 887 milijuna KM. Sve banke su poslovale dobro i pozitivno i može se reći da je bankrski susatav u FBiH bez loše karike. Na prostoru FBiH registrirano je ukupno 13 banaka, pisao je prije par dana Bild.ba.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?