HRT na ‘Drske djevojke’ naknadno stavio oznaku za 12 godina; zanimljiv je i tajming

Dvije epizode iz animiranog serijala “Drske djevojke”, ona koja obrađuje “drsku djevojku”, zapravo muškarca koji je “promijenio spol” i ona o francuskoj feministici koja je radila ilegalne pobačaje u svom stanu, HRT je tijekom vikenda prikazao bez dobnog ograničenja. No, nakon što smo u ponedjeljak otvorili tu temu i poslali upit HRT-u, treća epizoda, emitirana u ponedjeljak, dobila je dobno ograničenje da nije primjerena osobama mlađim od 12 godina, piše narod.hr.

Na Trećem programu HTV-a u subotu je pet puta tijekom dana prikazana epizoda iz animiranog feminističkog serijala “Drske djevojke” o Christine Jorgensen. U navedenoj epizodi serije navodi se da je Christine po rođenju ”proglašena dječakom” i nazvana George. Prikazuje se kako 1945. George služi vojni rok, ali je “izoliran i pati”. Prikazana je i njegova “promjena spola”, kao i dobivanje dokumenata. Opisuju je kao “simbol napretka medicine”, ali i kako je sve to postalo njezina “noćna mora”. Piše knjigu i postaje pjevačica i predstavnica “transrodnih osoba”, navodi se u epizodi.

U nedjelju je pak, također pet puta na HTV3 od toga, prvi put u rano poslijepodne iza dječjeg programa, prikazana epizoda o životu militantne francuske feministice Thérèse Clerc. Ona je obavljala u svom stanu ilegalne pobačaje, a poslije je osnovala samoodrživi starački dom samo za žene nazvan prema Babi Jagi, liku iz slavenskih legendi koji – jede djecu.

Obje epizode prikazane su pet puta u danu s prvim prikazivanjem oko 13 sati iza dječjeg programa.

Kada smo u ponedjeljak o tome poslali upit HRT-u, odgovorili su nam da je serijal namijenjen “općoj populaciji od osam godina”. To se odnosi i na spomenute epizode.

Serijal “čudesno” u ponedjeljak dobio oznaku da nije za mlađe od 12 godina

Zanimljivo je kako je nakon reakcije mnogih gledatelja i korisnika društvenih mreža, te nakon našeg upita, epizoda koja je prikazana u ponedjeljak, dakle nakon ove dvije o “promjeni spola” i pobačaju, dobila oznaku da nije namijenjena osobama mlađim od 12 godina.

Paradoksalno, upravo je epizoda na koju je HRT stavio dobno ograničenje, benignija od prethodne dvije. Ona se bavi prvom poznatom ginekologinjom, Agnidikom koja je rođena u 4. st. pr. Kr. u Grčkoj.

Agnodika je žena koja je uspjela ući u muški svijet obrazovanja. Nakon što je odslušala predavanja o medicini, bavila se ginekologijom, prerušena u muškarca. Svoj je spol morala razotkriti na sudu kad su je drugi doktori optužili za zavođenje svojih pacijentica jer su bili ljubomorni na njezin uspjeh. Nakon što je oslobođena svih optužbi postala je prva poznata ginekologinja na svijetu.

Epizoda o ginekologinji iza Stare Grčke također je prikazana u ponedjeljak pet puta, tj. zadnje prikazivanje bilo je nešto iza ponoći.

Oznaka se pojavila nakon našeg upita

Na prvom emitiranju u 13:55 još nije postojala oznaka da je riječ o sadržaju namijenjenom za osobe starije od 12 godina.

Drugo emitiranje ove epizode bilo je u 14:49. Prije emitiranja pojavilo se poznato upozorenje kako sadržaj nije namijenjen osobama mlađim od 12 godina. Zanimljivo je kako smo upit HRT-u poslali u 13:53, pa je stoga očito da su nakon toga na neemitirane epizode dodali dobno ograničenje.

Oznaku da sadržaj nije za mlađe od 12 godina pojavljuje se i na ostalim emitiranim epizodama o grčkoj ginekologiji tijekom ponedjeljka.

Oznaka se zadržala i u utorak kada je prikazana epizoda posvećena Lozen, “ratnici i šamanici”.

HRT u odgovoru uvjerava da je sadržaj za opću populaciju stariju od osam godina

Unatoč tome, u odgovoru koji je stigao s Prisavlja oko 17 sati, s HRT-a govore da je serijal namijenjen “općoj populaciji iznad 8 godina” – i da nije emitiran u sklopu dječjeg programa Juhuhu.

“Također, uredništvo HTV-a naglašava da riječ je o visoko kvalitetnom sadržaju koji promiče temeljne vrijednosti kao što su sloboda, ravnopravnost, suživot, vjersku i rasnu toleranciju, borbu za ljudska prava itd. Svaka epizoda obrađuje neku stvarnu ženu – koja je u svom polju djelovanja na neki način imala pionirsku ulogu, a zbog čega danas žene imaju jednaka prava (od obrazovanja do prava glasa ili jednake plaće). Serijal ne samo da ne vrijeđa osjećaje gledatelja, već naprotiv, na sofisticiran i zabavan način prikazuje crtice iz povijesti koje su dovele do ovog našeg trenutka u kojem napokon svi, barem u demokratskim društvima, uživamo jednake slobode”, piše narod.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?