Kako se HRT pravda za serijal koji među ostalim propagira ‘promjenu spola’: Namijenjen je onima iznad 8 godina

Nakon što smo u ponedjeljak izvijestili o francuskom animiranom serijalu pod nazivom “Drske djevojke” koji se emitira na HRT-u koji u jednoj epizodi propagira tzv. “promjenu spola”, s HRT-a su djelomično odgovorili na naša pitanja, s obzirom na to da su izbjegli  reći cijenu serijala. Pravdaju se da je riječ o “visoko kvalitetnom sadržaju koji promiče temeljne vrijednosti kao što su sloboda, ravnopravnost, suživot, vjersku i rasnu toleranciju, borbu za ljudska prava”. Kažu da je sadržaj namijenjen općoj populaciji iznad osam godina. No dobno ograničenje na emitiranoj seriji nisu istaknuli, piše narod.hr.

“Portreti 30 žena, svaka revolucionarka na svoj način. 30 žena koje su same ispisale svoje sudbine i promijenile svijet: ratnica Apača, holivudska zvijezda, svjetioničarka, kozmonautkinja, carica. Tko god bile i odakle god dolazile, te su drske dame željele srušiti predrasude”, opisuje ovu seriju IMDB.

“Christine Jorgensen, nevoljko dama, 1926.-1989.”, epizoda je prikazana u subotu, a koja je izazvala reakcije na društvenim mrežama.

Reakcija: “Ispiranje dječjeg mozga”

“Klasično ispiranje dječjeg mozga, reprizirano danas nekoliko puta na HRT3! Uredniku Oscara dodijeliti”, objavio je jedan od korisnika uz dio iz videa.

Upit HRT-u

Narod.hr poslao je upit javnoj televiziji koja od RTV pristojbe hrvatskih građana godišnje prikupi oko 1,25 milijardi kuna, tko je odabrao crtanu seriju “Drske djevojke” za prikazivanje na javnoj televiziji i prema kojim kriterijima, kojoj skupini gledatelja je ona namijenjena, koliko je potrošeno za nabavu ovog serijala, jesu li pri odabiru vodili računa da je u serijal uključena epizoda u kojoj je kao djevojka prikazan muškarac koji “promijenio spol”…Pitali smo ih i zašto nisu vodili računa da epizoda ne bude prikazana iza dječjeg programa Juhuhu.

HRT: Serijal je namijenjen “općoj populaciji iznad 8 godina”

S HRT-a su nam u ponedjeljak odgovorili da serijal “Drske djevojke” (Brazen), snimljen prema stripu Culottees, a koji govori o snažnim ženama koje su mijenjale povijest emitiraju u “Ženskom mjesecu”, kako su, kažu, nazvali ovaj ožujak na Trećem – te u sklopu kojega svakoga dana emitiraju nekoliko puta jednu epizodu.

“Konkretno, u animiranoj epizodi, emitiranoj u subotu, 18. ožujka na HRT3 (nekoliko puta, u intervalu između 13:52 i 18:20 sati – dakle, nakon što u 13 sati završi Dječji program), a koju spominju i na društvenim mrežama, riječ je o Christine Jorgensen (1926.), američkoj glumici koja je postala prva hollywoodska glumica koja je javno progovorila o promjeni spola”, kažu s Prisavlja.

Napominju da je serijal namijenjen “općoj populaciji iznad 8 godina – i da nije emitiran u sklopu dječjeg programa Juhuhu”.

“Također, uredništvo HTV-a naglašava da riječ je o visoko kvalitetnom sadržaju koji promiče temeljne vrijednosti kao što su sloboda, ravnopravnost, suživot, vjersku i rasnu toleranciju, borbu za ljudska prava itd. Svaka epizoda obrađuje neku stvarnu ženu – koja je u svom polju djelovanja na neki način imala pionirsku ulogu, a zbog čega danas žene imaju jednaka prava (od obrazovanja do prava glasa ili jednake plaće). Serijal ne samo da ne vrijeđa osjećaje gledatelja, već naprotiv, na sofisticiran i zabavan način prikazuje crtice iz povijesti koje su dovele do ovog našeg trenutka u kojem napokon svi, barem u demokratskim društvima, uživamo jednake slobode”.

Napomenimo da ograničenje sadržaja na populaciju stariju od osam godina – nije navedeno tijekom emitiranja emisije.

Kako je prikazana Christine Jorgensen?

U navedenoj epizodi serije navodi se da je Christine po rođenju “proglašena dječakom” i nazvana George. Prikazuje se kako 1945. George služi vojni rok, ali je “izoliran i pati”.

Prikazana je i njegova “promjena spola”, kao i dobivanje dokumenata. Opisuju je kao “simbol napretka medicine”, ali i kako je sve to postalo njezina “noćna mora”. Piše knjigu i postaje pjevačica i predstavnica “transrodnih osoba”, navodi se u epizodi.

Tko je Christine Jorgensen?

1950-ih godina je u medijima odjeknula vijest o bivšem vojniku koji je “promijenio spol” i postao “poznata aktivistica” Christine Jorgensen.

Naime, George je bio prva osoba koja je postala široko poznata u SAD-u po tome što je “promijenila spol”.

Jorgensen je unovačen u američku vojsku tijekom Drugog svjetskog rata. Nakon toga istraživao je o operaciji “promjene spola” i otputovao u Europu, gdje je u Kopenhagenu dobio dopuštenje da se podvrgne nizu operacija počevši od 1952.

Tranzicija je bila tema naslovnice New York Daily Newsa. Odmah je postala slavna osoba i to koristila do kraja svog života kako bi zagovarala “transrodnost”.

Objavila je autobiografiju 1967.

Umrla je od raka mokraćnog mjehura i pluća 3. svibnja 1989. u dobi od 62 godine, piše narod.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?